От 1 февруари кръвните проби в лабораториятa на ВМА работят на 24-часов режим. Очакванията са, че така шофьорите ще получават книжките си при отрицателни резултати два пъти по-бързо.

Чакащите в момента са 980. А за цялата 2023 година са изготвени общо 1853 от пробите на шофьори.

Оказва се, освен вече познатите лекарства, чиито прием, води до фалшиво положителен тест за наркотици, това може да се случи и след употреба на паста за зъби.

Вече повече от три месеца Ангел Зайков е без шофьорска книжка. При рутинна проверка теста му за наркотици излиза положителен и той е задържан. Още тогава е сигурен, че резултатът е сгрешен.

„В 5:20 на път за работа ме спира полиция за рутинна проверка, помолиха ме да сляза, за да направим проба за алкохол и накортици. Понеже съм уверен в себе си се съгласих. Направихме теста за алкохол – той излезе отрицателен, направиха теста за наркотици, сложиха го в машината и за мое учудване – светна за бензодиазепини. След това поисках кръв, понеже аз не бях съгласен с резултата, закараха ме във ВМА, взеха ми кръв, а след това ме задържаха за 24 часа“, разказа Ангел Зайков.

На първия ден след задържането си прави кръвен тест в частна лаборатория. След по-малко от 24 часа теста излиза негативен. Тогава започва да търси причината за резултата при проверката. Прави експеримент с тестове в домашни условия и се оказва, че този вид реагира на паста за зъби.

„Основно хората си мият зъбите сутрин и затова реших да си поръчам три теста DrugCheck 3000. Направих един преди да си измия зъбите, които беше отрицателен. Измих си зъбите и 20 минути по-късно си направих втория и той светна точно за бензодиазепини“, обясни Ангел Зайков.

Във ВМА приоритетно се изследват пробите за амфетамин и бензодиазепини, тъй като при тях е най-голям процентът на фалшиво положителни резултати. Според химици, употребата на капки за нос, обезболяващи или паста за зъби може да покаже положителен резултат заради определено вещество.

„Може някоя съставка от паста за зъби да реагира на безнодиазепан, но не е изписано в конкретната паста за зъби,но има други подобни случаи. Например има капки за нос, които съдържат ефедрин и този ефедрин на полеви тестове може да излезе положителен на амфетамини. Обезболяващи, които съдържат кодеин фосват те могат да излязат положителни на хероин“, заяви Мартин Недялков – доктор по химия в БАН.

И докато проблемът с неточността на тестовете продължава, то обработката на кръвните проби в лабораторията на ВМА от този месец работи на 24-часов режим. Според експерти, така чакането ще се намали наполовина.

„Много по-бързо ще се обработват кръвните тестове за употреба за наркотици, което ще доведе до това хората да не чакат толкова много“, смята Тенчо Тенев – Съветник по безопасност на пътя към МС.

Заради фалшиво положителен тест Иван Иванов също остава без книжна за повече от 9 месеца. В неговия случай освен проблем с достоверността на теста, такъв има и с връщането на книжката. Оказва се, че препредаването на информация между отделните институции им отнема месеци.

„На осмия месец вече се обърнах към адвокат, той отиде в прокуратурата и попита какво се случва с моят казус.Тогава прокуратурата му даде сведения,че те още на 4-тия месец са излезли резултатите и са пратени в кат, отрицателни естествено.Отидох в Кат и най-прилично заявих,че трябва да ми бъде върнат документа, служителката по не знам какви причини трябва да ми откаже и в системата не й излизало“, разказва Иван Иванов – шофьор.

И докато Ангел и Иван вече знаят какви са причините са фалшиво положителния им тест, то в други случаи то е в следствие на неправилното съхранение на самите тестове.

„Ако някъде са сложени на задния прозорец на автомобила, нагрява ги слънчевата светлина тогавва имаме малка вероятност те да не покажат правилния резултат, тъй като не са съхранявани правилно, но това е много малък процент“, каза Тенчо Тенев.

Според експертите работа и на полицията ще се улесни, ако всички лаборатории в страната преминат на 24-часов режим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar