Обвиняемият за тероризъм ученик ходи на психолог, не се е срещал на живо с хора от „Ислямска държава“ и е жертва подобно на хората, излъгани от телефонни измамници. Това заяви пред „24 часа“ адвокатът на детето Емил Велинов.

„Никъде не става дума, че е подготвял терористичен акт. Каза го и зам.главният прокурор. Няма едно доказателство, нито намек за такова нещо. На тази възраст са лекомислени, лесни за манипулация, не са изградени психически. Всеки родител би го разбрал. Не знам как прокуратурата не го разбира“, каза Велинов по повод протеста на държавното обвинение на мярката, която съдът е наложил – надзор от инспектор на детска педагогическа стая. Според защитника положението на момчето ще се влоши, ако го изолират в специално заведение. С него работи психолог още преди да стане ясно за случая. В семейството това е тема №1 за разговори.

В събота прокуратурата, МВР и ДАНС обявиха, че са повдигнати обвинения на ученика от елитна пловдивска гимназия

по сигнал на

родителите за

радикализацията

на сина им

Обискирани са две помещения в Пловдив, където са намерени много самоделни взривни устройства, вещества и части. Според разследващите момчето е било обект на обработка от „Ислямска държава“ през интернет. Първо във фейсбук, а след това в приложението телеграм (виж карето долу). Веществата и техниката се продават свободно в магазините. Детето е от добро семейство, християни, описват го като интелигентен и самовглъбен. Намерени са и знаме на Ислямска държава, както и книга на групировката на български език.

„Без да съм наясно със случая, мога да кажа, че подобни жертви на вербовка трябва да са интелигентни с емоционални дефицити, иначе номерът няма да мине. Не съм сигурен дали става дума за радикализация, или за дете, което иска да обърне вниманието върху себе си. Ако е радикализиран – приел ли е исляма? На тази възраст хормоните им бушуват. Ако близките са неразбиращи и няма комуникационен канал с тях, може да стане лесна плячка, но явно всичко е било в начален стадий“, коментира пред „24 часа“ криминалният психолог Тодор Тодоров.

„Никакви срещи на живо с ислямисти, никакъв ислям, никаква чужбина – категоричен е адвокакът на семейството на ученика Емил Велинов –

Детето е ходило

на училище,

после вкъщи и

понякога на

гребния канал,

за да се повози

на колело

Не е напускал страната – за непълнолетните това става само с родителя.“

Според адвокат Велинов не може да се говори и за успех на службите за сигурност, защото бащата е разбрал за комуникацията и веднага е отишъл в ДАНС. Това се е случило преди повече от 20 дни. След това момчето получава телефон с копчета, без възможност за връзка с интернет. Любопитното е, че в материалите по разследването няма специални разузнавателни средства, които службите да са прилагали във времето от получаването на сигнала до задържането на ученика. „А т.нар. бомби си стоят на тавана от месеци – нито са местени, нито са скрити. Всичко е било онлайн комуникация, без никакви намерения за терористичен атентат“, категоричен е Велинов. Той дори сравнява клиента си с жертвите на телефонните измами, които биват убеждавани, че вършат услуги на обществото, като дават пари на полицията, за да залавя бандити. Много от тях след това трудно биват убеждавани, че са измамени.

Комуникацията на обвиняемото момче с анонимника от ИДИЛ е била изцяло на английски език. понякога детето е ползвало и гугъл преводач, за да разбере какво му пише човекът отсреща.

Процесът е продължил няколко месеца. Явно не е ползвал опцията съобщенията в телеграм да се изтриват веднага след това. Те са останали в мобиния му апарат и са забелязани от бащата.

Според експерти по киберсигурност това говори и за

ниска степен на

конспиративност

в комуникацията

им

Службите за сигурност в България няма как да контролират приложения като телеграм, в които вербовчиците на „Ислямска държава“ търсят жертви по цял свят.

В Закона за противодействие на тероризма има опция за закриване на интернет страници, чието съдържание подбужда към атентати. МВР и ДАНС могат да искат от председателя на специализирания наказателен съд спиране на достъпа до интернет на подобни сайтове. За това трябва да се изготвят и мотиви, а магистратите се произнасят до 24 часа. После се публикуват разпореждания и доставчиците на интернет са длъжни да ги спрат. След това ДАНС и МВР ги проверяват на всеки 3 месеца дали не са се появили отново. В нито един нормативен документ обаче не се споменават модерните приложения с криптирани чатове, които да могат да се следят и да се използват като доказателства в наказателен процес.

Собственикът на „Телеграм“ е руснак с проблеми в родината си

Приложението за контакти „Телеграм“, с което ученикът от Пловдив е комуникирал с вербовчика от ИДИЛ, е определено от самата групировка като „сигурно“ през 2015 г. В същата графа са и Wickr, Threema и Surespot. Като най-сигурни за връзка обаче са посочени SilentCircle, Redphone, OSTel, ChatSecure и Signal. Масовите като Viber, WhatsUp и 15 подобни са квалифицирани като „несигурни“, защото службите ги контролират.

Създателят на „Телеграм“ е 34-годишният руски гражданин Павел Дуров. На 22 г. той разработва и най-голямата социална мрежа в родината си „В контакте“. Дуров заживява в Дубай след проблеми с руските служби за сигурност, които са поискали криптирани данни за потребителите на „В контакте“. Той отказал и емигрирал. През 2018 г. Дуров и брат му набраха 1,7 милиарда долара от инвеститори за блокчейн система, базирана на „Телеграм“. В това приложение са комуникирали и терористите, извършили атентат в метрото в Санкт Петербург през 2017 г., когато загинаха 11 души.

„Телеграм е удобен за екстремистите, защото дава възможност за създаване на секретни чатове с високо ниво на шифроване на предаваната информация“, обясниха от федералната служба за сигурност в Русия. Съветникът на президента Путин по интернет комуникациите Герман Клименко каза, че терористите могат да използват и други месинджъри като WhatsApp и Viber. Проблемът с Telegram е в това, че създателят му Дуров отказва да сътрудничи с властите, като според Клименко тази позиция е „анархична“.

WhatsApp и Google например водят диалог със службите за борбата с тероризма. YouTube блокира определени видеоклипове.

След атентата от Дурин е поискано да предостави данни и за включване на месинджъра в регистъра на разпространителите на информация, в противен случай той ще бъде блокиран. От своя страна собственикът на Telegram отсече, че „нито едно правителство няма да получи нито бит информация от ресурса“. След това надзорната служба на интернет комуникациите в Русия забрани приложението и съдът потвърди това. Мотивът на службите за сигурност там е, че информацията, разпространявана от „Телеграм“, може да съдържа данни, използвани от терористични и екстремистки организации, което е заплаха за федерацията. Как се рекламира „Телеграм“, което се ползва от над 200 милиона души по света? Според сайта на приложението съобщенията са силно криптирани и могат да се самоунищожат. Има достъп до съобщенията от няколко устройства. Те се доставят най-бързо от всички приложения. Безплатно е и няма реклами и абонаментни такси. Няма ограничения за носителите и размера на данните. Съобщенията са недосегаеми за хакерски атаки.

Силистренецът Хакан

и Иван Захариев

вече са осъдени

Ученикът от Пловдив не е първият млад българин, който е контактувал с ИДИЛ и е подготвял терористичен акт.

През октомври 2018 г. в Австрия е осъден 24-годишният Хактан Сами от Силистра. В него е открита флашка с план за терористична атака, инструкции за това как да се направят взривове, химически оръжия и активиране на бомба с мобилен телефон.

Хактан е от ромската махала в Силистра. Учил е в спортното училище. Бил скромно момче. През 2014 г. започнал да посещава джамията всеки ден. След това заминал за Сирия. След кратък престой там отишъл в Австрия, където работи баща му. Тогава службите за сигурност го забелязват и арестуват.

Присъда за тероризъм изтърпя в България и 21-годишният Иван Захариев, известен като Джон Терориста. Бащата на момчето е българин, майката е виетнамка. Живели са в Австралия. Иван Захариев е ходил в Сирия под предлог, че ще помага на жертви от войната. Там попада под влиянието на ИДИЛ. След това си вади български паспорт и заживява в София. Тук поддържа контакти с радикални ислямисти във фейсбук и ходи на курсове по стрелба. Приема исляма още през 2013 г. Арестуван е през септември 2016 г. от ДАНС, след като се получава сигнал от службите в Австралия за него. Първо е осъден на 4 г. затвор, след това наказанието му е намалено на 2 г. и половина. То изтече през март т.г. и Джон Терориста е освободен.

През януари спецпрокуратурата удари и група сирийци за финансиране на терористи чрез метода „хавала“. Част от тях са с постоянно пребиваване у нас. Заедно с арабите беше задържана и българката Исения Асенова, която също участвала във веригата за финансиране на ИДИЛ с пари, които идват от Европа към Близкия изток и обратно. Исения още е в ареста.

В Специализирания наказателен съд има още няколко дела срещу чужденци, обвинени в подготовка на терористични действия. Едно от тях е това за атентата в Сарафово, което се води задочно срещу двамата обвиняеми, издирвани с Интерпол.

 

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията:

Използван е „руският“

модел на вербуване

Това, което ми прави силно впечатление, е, че момчето е от семейство с добро социално положение, добър ученик, българин.

Озадачаващо за мене е как са успели да го радикализират. В Русия има такива случаи, казват им конвертити, етнически руснаци, които извършват терористични актове. Причината ислямистите да ги вербуват е, че спецслужбите по-трудно ги профилират, защото не са от малцинствата и не са свързани с ислямското вероизповедание. Като че ли този модел от Русия е повторен у нас.

Големият шанс за предотвратяване на евентуален тежък инцидент е свързан с родителите на това момче, които са реагирали много адекватно и отговорно в ситуацията. Имайте предвид, че все пак това е аматьорско усилие и не се знае дали действително е щял да успее да постигне ефективна бомба.

За мене има необясними действия на разследващите. При положение че момчето е установено, защо трябваше този арест и шум по медиите. Възможно обяснение е, че някой искаше да си направи тъп пиар, но да се надяваме, че не е така.

След началото на „Ислямска държава“ и атентата в Сарафово имаше много опасения, че България е в особена ситуация. Страната ни все пак е на границата с мюсюлманския свят, имаме най-голямото мюсюлманско население в Европа като процент от цялото население, в съседна Турция се извършиха много тежки атентати. Спомняте си и събитията в Пазарджик и други опити за радикализиране. Анализаторите, които се опитваха да направят оценка на риска, смятаха, че ситуацията действително е проблемна. За щастие досега не се потвърдиха най-лошите опасения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar