„Полицаите не са убийци“. Под това мото в София се проведе протест в защита на петимата благоевградски полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, който почина при задържане на 10 ноември 2005 година. Искането на протестиращите, сред които са и синдикални организации и служители на МВР, е делото да бъде възобновено. Такова искане са подали осъдените служители на реда, а на 25 май това направи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Датата на протеста е символична. На 9 юни 2011 година петимата полицаи получиха оправдателни присъди. През 2014 година обаче Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес. Заради това решение главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, а последвалата през април т.г. присъда е седем години лишаване от свобода.

След 14 години на лутане между инстанциите и противоречиви заключения, през април т.г. благоевградските полицаи Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха осъдени от Върховния касационен съд на седем години затвор, което всъщност е намаляване предишни присъди. Първоначално Софийският военен съд постанови 19 години лишаване от свобода за Писов и 18 за останалите. Апелативният съд, пък, най-напред върна делото, а след това потвърди присъдите. Решението му беше отменено от Върховния касационен съд. Наказанията бяха намалени наполовина, а накрая петимата бяха окончателно оправдани от Върховния касационен съд.

Първоначалните лекарски заключения бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит от полицаите. Нова експертиза показа, че Ангел Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници, а сред причините са хронични заболявания, установена употреба на кокаин и по-къс врат. След решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, според което българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес на Чората, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. А то завърши с осъдителни присъди. Сега отново във Върховния касационен съд е внесено такова искане – отново от главния прокурор, както и от осъдените полицаи. Зад него застана и днешният протест. На мястото на петимата полицаи можеше да бъде всеки друг служител на реда, заяви за „Дарик“ Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, която подкрепи недоволството.

„Причините са няколко. Първо, на мястото на тези колеги можеше да бъде почти всеки от нас. Второ, както го обявихме в декларация, ние не можем да приемем за доказано, че петима, избрани на случаен принцип служители, изпратени да задържат някого, са тръгнали да го убиват. За нас тезата за наличие на умисъл продължава да е несъстоятелна. Надяваме се, разбира се, че съдът ще приеме за основателно искането на главния прокурор, което пък за нас е показателно, че и в съдебната система всички са единодушни по въпроса“, каза Валентин Попов, председател на Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Съпругите на осъдените полицаи посочиха, че дори не са били уведомени за делото в Страсбург. Това беше дело срещу българската държава, каза Нели Механджийска:

„Искаме делото да бъде възобновено и Върховен касационен съд да излезе с решение за възобновяване на делото, за да може грешките, които са допуснати с последното решение, да бъдат отстранени. В момента петима полицаи стоят в затвора без вина. За делото в Страсбург, за съжаление, не можем да дадем кой знае каква информация, тъй като това е дело, което се води срещу България от близките на починалия – Ангел Димитров, за което производство ние не сме информирани, не сме представяли доказателства. Така че изцяло данни там изцяло са предоставени от другата страна“.

Светла Иванова определи присъдата като унижение за всички полицаи:

„Ние знаем едно – нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента. Мен дори ме е срам да кажа мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения. Те не трябва да са там. Това е жестоко унижение за тях, за семействата им, за децата им, за колегите им, за полицаите, за общността, за всички“.

Дали исканията за възобновяване на делото срещу петимата осъдени полицаи ще бъде уважено от Върховния касационен съд ще стане ясно на 14 юни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar