Категоричен съм, че ще отхвърлим ветото на президента Румен Радев върху закона за личните данни. Това заяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. По думите му няма никаква цензура на медиите и припомни, че във водещата комисия, която одобрила закона, мнозинство имали БСП.

Преди ден президентът наложи вето, заради 10-те критерия, които КЗЛД ще преценя дали даден журналист, научен работник или пък писател използват правомерно лични данни. Последният от тях обаче се оказа доста спорен и субективен, което бе причината за критики, че така ще се стигне до цензура.

Наред с това Кирилов коментира и поправките в Изборния кодекс, които днес бяха критикувани от БСП и желанието на социалистите за нов състав на ЦИК. „Саботаж е заради създаването на обстановка на несигурност, така че да могат да оправдаят предстоящите си загуби на изборите“, така обоснова той мнението на ГЕРБ за саботаж в желанието на БСП за нов състав на ЦИК.

Той припомни, че вече 3-4 години в ЦИК мнозинство да има опозицията. Тази година обаче предстоели два избора, а проблемът бил, че при нов ЦИК няма да има опита, натрупан от сегашния състав. „Представяме си каква ще е сигуацията, ако в края на март изберем нов състав. Предстои и дебат по този въпрос, нека видим БСП какви предложения ще направят“., каза Кирилов.

„Проблемът е, че няма машини“, поясни той за споровете около машинното гласуване и добави: „По-тежка е процедурата около отчитането на резултатите. Изисква се по-високо ниво на електронизация. В ситуацията на политически сблъсъци въвеждането на този вот означава да бъдем безотговорни“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar