Някогашният доверен човек на банкера Цветан Василев – Бисер Лазов, който е основен свидетел за присвояването на 2,7 млрд. от КТБ, е първи в списъка за призоваване по мегаделото. Той ще се яви в спецсъда, след като всички 17 подсъдими бъдат попитани дали ще дават обяснения. Вероятно повечето ще откажат. Срещу осемнайсетия подсъдим – Цветан Василев, делото се гледа задочно, защото от лятото на 2014 г. той се укрива в Белград.

Лазов е човекът, който до 2014 г. е бил приближен на Василев и по негово нареждане е раздавал необезпечени кредити. Преди година стана ясно, че пред дома му е било написано „смърт“, а един от защитниците на Василев го „профилактирал“. Разпитът му ще бъде през март.

Във вторник най-после приключи четенето на заключителната част на обвинителния акт, което започна на 9 май м.г. Тя е в обем 5000 страници и досега бяха прочетени повече от половината.

Прекратяването на голямото четене стана възможно, след като на 22 януари бяха обнародвани промени в НПК. Според тях в съдебната зала вече не се чете заключителната част, а съдията представя кратък доклад, а прокурорът изложение по обвинението.

Адвокатите на подсъдимите поискаха четенето да продължи, защото законът нямал обратна сила и се отнасял за предстоящи събития. Близо 2,30 ч те излагаха аргументите си. Защитниците упрекнаха зам. главния прокурор Иван Гешев, който бе първият прокурор по делото, че се хвалил, че написал 15 хил. страници обвинителен акт и 5000 страници заключителна част.

„Прокуратурата не се е хвалила. Едва ли някой си мисли, че сме мазохисти и сме искали няколко пъти да напишем „Война и мир“. Българските граждани имат право да знаят какво се случи с тези милиарди“, отговори той.

Гешев заподозря, че подсъдимите „чакат някакво случайно събитие“ и затова се опитват за бавят делото. Днес делото продължава с даването на обяснения от обвинените.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar