Станислав Копаров също е починал, докато делото тече. Сред тях е и мъж на евродепутатка от ДПС

Жив е само бившият шеф на дирекция Васил Цоканов, но няма да бъде наказан заради изтекла абсолютна давност

Държавата няма да получи и стотинка от 22 млн. лв., колкото беше гражданският иск срещу бизнесмените и висшите чиновници

Починали са Мирчо Петков-Циганина и други 7 от подсъдимите по мегаделото за източването на Държавния резерв, научи „24 часа“.

На 25 септември т.г делото срещу тях най-накрая приключи и на последна инстанция – Върховен касационен съд. Обявено е за решение, но наказания по него няма да има. Единственият жив е Васил Цоканов, който е бил шеф на дирекция в Държавния резерв. За престъпленията, извършени от него, обаче е изтекла абсолютната давност и няма наказание.

Мирчо Циганина беше арестуван като лидер на престъпната група за източването на резерва през август 2006 г. Преди и след тази дата името му е свързвано с финансиране на партии и дори строителството на сарая на Доган. Разследването продължи 1 г., а делото на всички инстанции – 13. През всичките тези години редиците на 9-имата подсъдими са оредявали по естествени причини, като процесът се е засилил през последните две, става ясно от документи на съда. Сред починалите е и Станислав Копаров, съпруг на евродепутатката от ДПС Искра Михайлова. Копаров е бил председател на Държавния резерв през 2002 и 2003 г., когато оттам е изнасяно зърно за фирмите на Мирчо Циганина. Условната му присъда е отменена заради смъртта му и заради изтекла абсолютна давност, както и тези на останалите.

От всички 9 подсъдими само обвиненият като лидер на престъпната група Мирчо Циганина получи наказание 3 години затвор ефективно на първа инстанция в Софийския градски съд. Това се случи на 10 март 2017 г. Тогава той не коментира присъдата си и обещаваше да говори когато делото приключи окончателно.

По делото държавата няма да получи и стотинка от исковете си срещу починалите подсъдими на обща стойност 22 млн. лв. и то без лихвите, на колкото е оценена щетата за бюджета.

От 2002 до 2004 г., когато управляваха НДСВ и ДПС, Мирчо Циганина и шефовете на резерва организират продажбата на 83 500 тона пшеница от резерва. Тогавашният председател на държавния резерв Станислав Копаров е изпратил молба до междуведомствения съвет да разреши продажбата на пшеницата с цел опресняване на стоката. Зърното трябвало да се даде за съхранение за срок от 1 г. в на частни фирми, а резервът да „освежи“ своите запаси. Без да дочака решение на съвета, Копаров организира търгове за избор на фирми. Избрани са 22, две от които са на хора от обкръжението на Мирчо Петков, които после се оказаха подсъдими. Според уговорката фирмите получавали тонове пшеница срещу банкова гаранция, която да покрива 120% от стойността на зърното. Трябвало да го върнат за 6 м. Оказва се, че банковите гаранции са фалшиви. Междувременно зърното е продадено и натоварено на кораб, за да се продаде на изгодни цени в чужбина. Първоначалното количество от 18 хил. тона обаче не запълнило товарното отделение и чужденците поискали още зърно. Така спешно се организирали още търгове, спечелени от подставени лица на Мирчо Циганина. Пшеницата така и не е възстановена на резерва, както е пишело в договорите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar