„Всички пороци, които имаме в обикновения законодателен процес, ние ги наложихме върху конституционния процес, което е скандално като практика“.

Това каза преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР.

Във вторник Конституционния съд (КС) реши да не се занимава с въпроса дали сформираната в парламента от управляващите конституционна комисия противоречи на основния закон. Причината – управляващите вече я закриха.

По думите на Славов целият законодателен процес в България търпи много сериозни критики.

„Жалко е, че подобни процеси са възможни в българския парламент, а институциите не си дават сметка за дългосрочните негативни последици върху обществото. Въобще върху възможността ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми проекти, които постоянно валят отвсякъде – било за закони, било за конституционни промени. Това означава, че базисни демократични стандарти не се спазват“, посочи той.

Според него с несполучливия проект за нова конституция управляващите са затвърдили имиджа на България като „държава, която не спазва поети ангажименти, държава, която целенасочено злоупотребява със свои конституционни процедури“.

Той добави, че това според него може да се прочете и в становището на Венецианската комисия. „И ако управляващите си мислеха, че ще използват и Венецианската комисия, така както сега се използва Конституционният съд – да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи“, добави Славов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar