Управляващата в Полша евроскептична и консервативна партия „Право и справедливост“ (PiS) спечели най-добър резултат на местните избори в неделя, но не успя да превземе столицата, а и представянето ѝ не е толкова убедително, колкото на последните парламентарни избори.

Данни от екзит пол показват, че в провинциалните съвети PiS получава 32.3%, а центристките опозиционни партии – 24.7%. Резултатът на управляващите е определено по-добър от 26.9%, получени преди 4 години на предишния местен вот. Но очакванията бяха за значително по-убедително представяне след като с 37.6%, събрани на парламентарни вот през 2015 г., партията за пръв път в модерната история на Полша овладя мнозинството депутати и започна да политизира институциите, да подчинява държавни медии, големи компании и съдебна власт и започна остър конфликт за върховенството на закона с Европейската комисия и Европейския парламент.

Тепърва ще се разбере колко от 16-те полски региона ще попаднат под управлението на PiS, която досета контролираше само един. Това е важно не само защото местната власт играе важна роля в разпределяне на евросредства, но и защото Полша влиза в поредица от избори – за европарламент през май догодина, за парламент през октомври 2019 г. и за президент през май 2020 г.

Опасенията, че днес ще се повтори унгарският модел, в който Виктор Орбан овладя почти изцяло и местната власт, засега не се оправдават. PiS претърпя категорично поражение във Варшава, където кандидатът на опозицията Рафал Тжасковски печели за кмет още на първия тур с 54.1% от гласовете. Така столицата остава зона предимно на опозицията. Но същото важи и за 20 от големите градове на страната, което затвърждава позициите на „Право и спаведливост“ като партия с подкрепа предимно в консервативните малки градове и села.

„Варшава е нещо като лаборатория, в която PiS опитва да повтори досегашните си изборни успехи. Резултатът ще е важен индикатор за посоката на обществените настроения“, коментира преди вота пред „Атлантик“ Яцек Кучарчик, президент на столичния Институт за обществени дела.

„Право и справедливост“ със сигурност ще изтъкне, че е водещата политическа сила и на този вот, но тепърва ще се види дали това ще ѝ донесе достатъчно енергия за трите важни предстоящи вота. Ако още на първите от тях се повторят умерените резултати, това ще е сигнал, че най-голямата източноевропейска страна и икономика няма да поеме по пътя към „нелибералната демокрация“ на Виктор Орбан и управляващите популисти са само временно явление. Засега симпатизантите на PiS като 68-годишният Станислав Лавничак, казват: „Не вярвам в лебаралната демокрация, защото тя води до анархия“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar