В Европа разкриха колосална данъчна измама, чрез която са били източени десетки милиарди евро, съобщи Chanel News Asia, цитиран от факти.бг.
Разкритието е било направено след съвместно разследване на медии от цяла Европа. Източени от националните бюджети са били 55 млрд. евро.
Става въпрос за сложни данъчни измами, които позволяват на притежатели на акции да претендират на няколко пъти за възстановяване на данъци, платени само веднъж при изплащането на дивиденти. По този начин парите на данъкоплатците са били отклонявани в джобовете на инвеститори.
До този момент се считаше, че източената сума варира между 5.3 млрд. и 30 млрд. евро.

Последното разследване установява отклоняването на 55 млрд. евро. Засегнати са 11 държави, сред които Германия, Франция, Испания, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Норвегия и Швейцария.

Смята се, че схемата е измислена от германския адвокат Хано Бергер. В нея няколко инвеститори купуват и разпродават акции помежду си в деня, в който се изплашат дивиденти. Акциите променят собственика си толкова бързо, че данъчните не могат да установят кой е точният собственик.
Така инвеститорите претендират за отстъпки по плащането на данъците и разпределят печалбите помежду си. Най-засегнати от измамата са германските данъкоплатци, където източени са били 31.8 млрд. евро. Очаква се разследване от държавните власти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar