Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за експрезидента на Украйна Виктор Янукович заради държавна измяна, предаде Дойче веле.
Срещу Янукович, който избяга в Русия, се води задочен процес в Киев.

Освен лишаване от свобода прокурорът Максим Крим поиска бившият държавен глава да заплати и разноските по делото в размер на 3130 евро.

Срещу експрезидента са повдигнати обвинения за държавна измяна, съучастие в заговор за промяна на територията на страната и съучастие във водене на агресивна война.

През февруари 2014 година Янукович се самоотстрани от длъжността президент и доброволно се съгласи на съучастие с руските власти и военни, напомни прокурорът. С обръщението си към президента на Русия Владимир Путин да изпрати руски войски в Украйна той е съдействал за анексирането на Крим, подчертава прокуратурата.

Адвокатите а Янукович, които се опитаха да саботират процеса по различни начини, настояваха за отвод на съдебния състав. Те показаха видео с обръщение от бившия премиер на Украйна Николай Азаров, който изразява желание да бъде разпитан като свидетел.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar