24-годишният Венилин Трампов е убиецът на Георги Гривнев, който бе намерен удушен в гората край Смолян. Трампов го удушил на поляна в самия град – на 3-4 км от мястото, на което е намерен трупът.

Убийството станало на 28 март т.г. по тъмно. Същия ден Гривнев бил пуснат на свобода от затворническото общежитие над Смолян. Венилин използвал за помагач Марин Терзийски от Раковски. С него закарали с кола тялото до разклона край Турян и го затрупали с клони. Терзийски също е на 24 години.

Двамата признали вината си на разпити в четвъртък, заяви на брифинг окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов. Мотивите за убийството са както от личен характер, така и от користни цели, каза Деянов. Извършителят и неговият помагач са заподозрени и установени от разследващите за по-малко от 24 часа, уточни шефът на смолянското РПУ Костадин Бундов.

Убиецът и жертвата се познавали от съвместното си пребиваване в затвора. Имали са близки отношения.

Първо били приятели

в затвора, после

отношенията им

се развалили

Венилин е излежавал присъда до 8 март т.г. за грабеж. 20 дни е бил на свобода, преди да изчака да пуснат Георги и да го убие. На 1 април Венилин и Марин се снимат и постват своя обща снимка във фейсбук.

За убийството Венилин може да получи присъда от 10 до 20 години затвор. Смолянчанинът е стар познайник на полицията, но малко е живял в Смолян. Има присъди още от 17-годишен, когато лежи в Бойчиновци като непълнолетен за първата си кражба. Следват още 12 присъди за кражби и грабежи. През 2012 г. е осъден и в Пазарджик за опит за убийство на съученик.

Заедно с друг ученик пуснали сода каустик в супата на момче в ТВУ „Ангел Узунов“ в Ракитово през 2010 г.

Последната присъда, за което лежи 3 години и четири месеца в затвора, е

за брутален грабеж в

хранителен магазин в

центъра на Смолян,

в който Венилин нахлу с пистолет. Магазинът е недалеч от полицейското управление на ларгото на родопския град. С качулка на главата, въоръжен с газов пистолет, той нахлува през служебния вход. „Това е обир“, изсъскал в ухото на 28-годишната продавачка Стела Хаджиева. Жената успяла да запази самообладание, дори го избутала, но маскираният успял да бръкне в касата и да грабне част от парите – 200 лв.

Заловен е по запис от видеонаблюдението в магазина и е осъден на лишаване от свобада. Помагачът му Марин Терзийски има една присъда за грабеж. Преди да бъдат приведени за следствени действия за убийството в Смолян, двамата са били задържани по друго престъпление с разпореждане на Районна прокуратура – Пловдив. Марин и Венилин са арестувани в Пловдив след грабеж и в момента са в ареста с постоянна мярка задържане под стража. Те са разпитвани пред съдия,

направили пълни

признания

и обяснили

как е станало

убийството

41-годишният Гривнев бе открит в гористата местност Пещерско бърце в понеделник, затрупан с клони от иглолистни дървета. Главата му била нахапана от животни, а наоколо нямало документи за самоличност, което затрудни разпознаването и се наложи да бъде разпознаван с дактилоскопична експертиза. При огледа на място не са открити следи от насилие върху полуразложеното му тяло, но по-късно при аутопсията се установява, че смъртта на Гривнев е настъпила в резултат на асфиксия (задушаване) след счупване на подезичната кост.

Гривнев присъства от години в масивите на полицията, прокуратурата и съда.

Последната му присъда е 4 години лишаване от свобода за кражби от къщи в смолянски села. Тогава той и 51-годишният Митко Ковачев от смолянското село Виево подлудиха жителите на Проглед, Триград, Чокманово, Петково и други села с дръзки и нагли кражби с взлом по къщи, вили и гаражи на територията на общините Смолян, Девин и Чепеларе. Най-често задигали медни съдове, техника, машини и битови уреди. Те били хванати, докато опитвали да натоварят краденото за разпродажба в Пловдив.

При претърсване на жилищата им бяха открити вещи, за които на полицията бяха нужни два микробуса, за да транспортира краденото. При залавянето им смолянската полиция обяви тогава, че

удушеният мъж

има 20 присъди

Георги Гривнев започва с кражбите още като непълнолетен. Първата му присъда е през 1997 г., а една от последните е от 2010 г. Тогава той бе признат за виновен за кражба на 18 000 евро и 1500 лева от дома на 68-годишен смолянчанин. За дръзкия обир получи наказание от три години и пет месеца.

Той е роден в Пловдив, но е осиновен в Смолян. Осиновителите, които са били възрастни хора, вече са починали. По-късно продал къщата им в кв. „Райково“ и прахосал парите. Според запознати мъжът имал хомосексуални наклонности. В средите си бил познат с прякора Гергана

В затвора е участвал в пиеси. В една от тях по народната приказка „Галената Богданка“ е наричан Герганка. Пиесата се играе в столовата на трудовопоправителното общежитие в Смолян. Постановката е на съкилийник, а актьорския състав е от 7 души, лишени от свобода.

През 2013 г. при престой пък за друга присъда печели конкурс с участие на 30 пандизчии за най-красива коледна украса. Той накичил елхата в стаята си с гирлянди от списания, а до нея сложил корен от дърво, наподобяващ Снежанка. За наградата е пуснат 3 дни в отпуск. Идеята е всичко да се прави от подръчни и от незабранени от закона материали в наличност в общежитието.

Георги обичал да поправя телевизори, касетофони, а характерът му не бил тежък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar