Варненският Окръжен съд постанови условно предсрочно освобождаване на Георги Желязков, който изтърпява присъда от 19 години лишаване от свобода за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г. Това съобщи пресслужбата на съда. За първи път молбата на Желязков беше разгледана на 15 януари т.г., но след протест на прокуратурата тя не беше удовлетворена.

Делото, гледано днес, е било образувано пак по молба на Желязков, като според администрацията на затвора тя е била допустима и основателна. На противоположното мнение е била прокуратурата, според която

липсват категорични и безспорни доказателства

за това, че Георги Желязков е превъзпитан.

По време на днешното си заседание варненският Окръжен съд е преценил, че както данните от личното досие на Желязков, така и писмените доказателства към тях, „предопределят безспорен и категоричен извод за действително поправяне и превъзпитаване на осъденото лице“, пише в официалната информация, разпространена след края на делото. По тази причина според съда, оставането на Георги Желязков в затвора от тук нататък било „ненужно и обществено неоправдано“. Освен това било изпълнено и изискването той да е изтърпял фактически не по малко от една втора от наложеното му наказание за

убийството по особено жесток начин на Мартин Борилски.

„Към момента на разглеждане на делото Желязков е изтърпял 13 години, 9 месеца и 27 дни, от които фактически – 10 години, 8 месеца и 5 дни, а от работа – 3 години, 5 месеца и 25 дни, което е повече от законно изискуемия срок“, пише в съобщението на съда.

Изпитателният срок за останалата част от наказанието на Георги Желязков в размер на 5 години, 2 месеца и 3 дни е 2 години. През това време той периодично ще трябва да се среща и с пробационен служител.

На 13 март 2017 г. Желязков бе преместен в затворническото общежитие от открит тип във Варна. Междувременно, докато беше в затвора, той сключи брак и му се роди син.

Молбата му за условно предсрочно освобождаване бе уважена от Окръжен съд – Варна още на 15 януари т.г., но месец по-късно Апелативният съд отмени това определение. Постановеното днес също може да бъде обжалвано от прокуратурата.

На 21 юли 2000 г. френската полиция откри Мартин Борилски мъртъв в квартирата му на парижката ул. „Льо Курб“. При огледа е установено, че ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а

по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка.

Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му – извадени като след претърсване.

През 2000 г. Борилски е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Към момента на убийството той е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж и асистент в Сорбоната.

За убийството на Борилски бяха обвинени Георги Желязков и Стоян Стоичков, а последвалият съдебен процес, продължил цели десет години, се превърна в един от

най-позорните и оглушителни провали на българското правосъдие след 1989 г.

Всичко за „Случаят Борилски“ – тук.
За „странните неща“, които су слечват с делото – тук.

След близо 10-годишно протакане, изчезнали доказателства по делото, събрани от следствените органи във Франция, отводи на цели съдебни състави във Варна и Шумен, намесата на тогавашния посланик на Франция у нас Етиен дьо Понсен и дори предупреждение за започване на паралелен процес във Франция присъдите срещу Желязков и съучастника му Стоичков бяха произнесени на 5 февруари 2010 г. Те бяха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода.

По време на воденото срещу Георги Желязков наказателно производство в периода 2000 – 2010 г. всички съдии от Варненския съдебен окръг си направиха сомоотвод заради служебни и лични отношения с бащата на подсъдимия Борислав Желязков – един от най-влиятелните адвокати във Варна.

Той е бивш зам.-директор на варненското следствие. След 1989 г. напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш лидер на ГЕРБ – Варна, и бивш агент на ДС) основават адвокатска кантора.

На 31 януари т.г. Стоян Стоичков излезе от Варненския затвор 5 години и 24 дни преди изтичането на пълния срок на присъдата му. Сега същото е на път да се случи и с Георги Желязков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar