Димитър Бербатов обсъждал проблемите във футбола ни, промяната щяла да дойде с или без него

Йордан Лечков е загубил делото и на втора инстанция, чака се решение на ВКС

Доста силна кандидатура за президент на БФС ще се появи в близките дни.

Според няколко източника за поста на Борислав Михайлов ще бъде издигнат известният столичен адвокат Ивайло Ивков.

Ивков е син на легендарния играч на „Левски“ и националния отбор Кирил Ивков. Доста пъти е печелил дела за „сините“, като последното бе срещу треньора Делио Роси, който претендираше за доста сериозна компенсация за уволнението си.

Предварителните сондажи обаче са показали, че дори от ЦСКА нямат нищо против точно Ивайло Ивков да е кандидат за президент на футболната ни централа.

Ивков вече пети мандат е член на апелативната комисия на УЕФА, като кариерата му в евроцентралата стартира с едно дело на „Спартак“ (Варна) за служебна загуба за нередовен играч, която лиши тима от сблъсък с „Пари Сен Жермен“.

Два мандата Ивайло Ивков бе и член на Централната избирателна комисия, като там представляваше СДС.

Кандидатурата се смята за изключително силна, защото юристът отдавна е във футбола и има добра репутация в европейските структури.

Към момента, въпреки че до конгреса остава малко повече от месец, има само две официални кандидатури за поста председател. Това са на бившия президент на „Нефтохимик“ Христо Порточанов и на спонсора на пловдивския „Марица“ Христо Христов.

Проблемът с Христо Порточанов е, че той има право да е президент само един мандат. Това е заради изискването на ФИФА и УЕФА за максимална възраст от 70 години на управляващите във футбола. Това влезе и в устава на БФС по тази причина.

На 27 декември бащата на явлението „Нефтохимик“ ще стане на 67 години, което означава, че не може да има втори мандат.

Останалите кандидатури поне към момента са в сферата на спекулациите.

Почти сигурна е кандидатурата на члена на изпълкома Емил Костадинов, който в момента е и първи вицепрезидент на централата.
Както „24 часа“ първи писа, членът на управата Петър Величков също смята да се кандидатира за поста през декември.
Вчера се появи слух, че в неговия екип ще се включи и Димитър Бербатов. Бербатов призна пред Дарик радио, че дискутира проблемите в българския футбол, но още не е взел официално решение. „Всичко ще стане ясно до няколко седмици. Имаме допирни точки“, каза Бербатов. „Ясно е, че ще има промяна. Дали ще съм аз, дали няма да съм аз, тя ще дойде“, допълни той.

Според член 39, алинеия 1 на устава на футболния съюз – кандидатите за президент се предлагат от ФК членове и изпълкома на БФС. Предложенията се представят в деловодството на БФС най-късно 15 дни и се публикуват най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса.

Така всичко трябва да е ясно в края на ноември, за да бъдат кандидатурите легитимни.

Йордан Лечков е загубил и на втора инстанция делото, което води срещу избора на Михаил Касабов за временен президент след оставката на Боби Михайлов. На 21 август Софийският апелативен съд със становище е потвърдил решението на Софийския градски съд, че Лечков няма правен интерес от жалбата и заради това делото се прекратява. Той обаче е обжалвал и сега се чака решение на Върховния касационен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar