Турските власти ще следят движението на лицата с положителен резултат от тест за коронавируса и техните близки чрез мобилно приложение за смартфон, обяви днес правителството, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ако болен или лице, което е било в контакт с него, напусне дома си, то ще получи СМС, а след това автоматично телефонно обаждане с призив да се прибере вкъщи, уточни турското президентство във видеопрезентация на новата мярка, целяща спиране на разпространението на вируса.

Ако лицето не се подчини или ако случаят се повтори, полицията ще получи известие и спрямо лицето ще бъдат предприети санкции.

Оповестяването на тази мярка, която се планира да бъде приложена тази седмица, става в момент, когато много европейски страни обмислят как да използват смартфоните в борбата срещу Ковид-19, без да засягат личния живот.

Турското президентство увери, че следенето ще става при спазване на законите за личните данни и че събраната информация ще бъде заличена след края на пандемията.

Подобни проекти, разработени в други страни по света, са дали възможност да се получат отлични резултати в борбата срещу Ковид-19, посочи президентството.

Според официални данни, публикувани снощи, в Турция са регистрирани 38 000 случая на коронавирус, а 812 души са починали от болестта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar