Състав на Върховния касационен съд(ВКС) потвърди присъдата на кмета на Септември Марин Рачев за данъчни престъпления. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според върховните магистрати жалбата на Рачев срещу наложеното му наказание е неоснователна. Той е признат за виновен, че като собственик на фирми в периода от 14 февруари 2005 година до 5 април 2007 година при условията на продължавано престъпление е избегнал плащането на данъци в особено големи размери – 118 923 лева.

В общо 15 месечни декларации, подписани от съпругата му Васка Рачева и счетоводителката им не е посочил действителния размер на дължимия ДДС.

Отделно от това на 5 април 2007 година е подал още една декларация, в която е посочил отрицателен финансов резултат вместо приход, за който е трябвало да плати налог от 3 817 лева.

Припомняме, че окръжните магистрати в Пазарджик дадоха на Марин Рачев 2 години и половина условно при срок на изпитване 48 месеца.

Той ще трябва да върне на държавата невнесените данъци с лихвите до пълното им издължаване, както и да плати разноските по делото – 6 034 лева. Решението беше потвърдено от Апелативния съд в Пловдив, а сега – и на последна инстанция.

Междувременно, докато приключи гледането на този казус, кметът беше отстранен от поста си с окончателно решение на Върховния административен съд заради конфликт на интереси. Както вече писахме вече бяха насрочени и частични избори за кмет – те ще бъдат на 14-ти юни, а първият известен кандидат за нов градоначалник е съпругата на Марин Рачев – Васка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar