Турски прокурор поиска днес над четири години затвор за телевизионен водещ, предизвикал остро възмущение, заявявайки, че ако турската армия, участваща в операция в Сирия, трябваше да убива цивилни, тя щеше да започне от „предателите“, живеещи в либералните квартали на Истанбул, предаде АФП.

Полемиката избухна вчера, когато журналистът Ахмет Кесер се впусна в тирада срещу твърденията за смърт на цивилни в рамките на военната операция, провеждана от турската армия срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа в района на Африн в Северозападна Сирия, предава БТА.

Защо турската армия би отишла там, за да убива цивилни? Ако трябваше да се убиват цивилни, тя щеше да започне от Джихангир, Нишанташъ, Етилер, нали? Има толкова много предатели. Има такива също и в парламента, заяви Кесер по телевизионния канал Акит ТВ, намеквайки изглежда за депутатите от прокюрдска Демократична партия на народите, критикували офанзивата.

Джихангир, Нишанташъ и Етилер са квартали в европейската част на Истанбул, които се асоциират с либерален начин на живот, а жителите им се възприемат основно като враждебно настроени към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Думите на журналиста предизвикаха възмущение, като много потребители в социалните мрежи видяха в тях опит за сплашване на опонентите на президента Ердоган и дори призоваване към убийство.

Като знак, че турските власти приемат случая сериозно, турски прокурор за по-малко от един ден подготви днес обвинителен акт, като поиска до четири години и половина затвор за Кесер по обвинение в „подстрекаване към омраза“.

Процесът срещу Кесер се очаква да започне „в следващите дни“, съобщи в.“Хюриет“.

Тази сутрин телевизионният канал Акит ТВ посочи, че телевизионният водещ е „напуснал длъжността си“.

Освен това Висшият съвет за радио и телевизия в Турция обяви днес временно прекратяване на излъчването на три издания на сутрешната програма, по време на която водещият е направил спорното изказване, както и налагане на глоба на телевизионния канал.

Управляващата партия определи думите на журналиста като „абсолютно недопустими“.

Това съвсем ясно е акция, целяща да саботира единството на Турция, заяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието Махир Юнал.

Турция започна на 20 януари военна операция „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека няколко десетки цивилни са били убити при турски въздушни удари в района на Африн, което Анкара опровергава.

Същевременно турските власти вземат мерки срещу протести и критики в социалните медии във връзка с военната операция в Африн, като обвиняват извършителите в „терористична пропаганда“. До момента в Турция са задържани 845 души заради „терористична пропаганда“ във връзка с военната операция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar