Европейската комисия предложи допълнителни мерки срещу разпространението на незаконно съдържание в интернет. Предвижда се тези мерки да бъдат прилагани доброволно от интернет платформите.

Мерките засягат съобщения, свързани с тероризъм, подстрекателство към омраза и насилие, сексуална злоупотреба с деца, пиратски стоки и случаи на нарушения на авторското право.

Комисията предлага сигналите за нарушения, подадени от източници, доказали се като добросъвестни, да бъдат обработвани по-бързо. Комисията призовава доставчиците на интернет услуги да обменят опит за автоматизирани системи за премахването на съдържание.

Занапред ЕК настоява терористичното съдържание онлайн да се изтрива до час след постъпването на сигнал. Според комисията е необходимо въвеждането на средства за предотвратяване на повторната поява на вече отстранено съдържание.

ЕК предупреждава, че засега разчита на доброволното въвеждане и прилагане на тези мерки, но ако прецени за необходимо, може да предложи мерките да залегнат в законодателство.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел уточни, че засега 90 процента от незаконното съдържание, отстранено веднъж, се е появило повторно. Това, което е незаконно в живота, трябва да бъде извън закона и в интернет, коментира тя. По нейните думи комисията показва, че е способна да премине от думи към действия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar