След четири години и половина в затвора Турция осъди бизнесмена и филантроп Осман Кавала да прекара остатъка от живота си зад решетките, след като съд в Анкара го призна за виновен за опит да измени конституционния строй на страната.

Процесът срещу Кавала се смята от опозиционери и активисти в страната и по цял свят за удар по един от най-известните критици на властта, обвиняван от Анкара, че финансирал протестите в парка „Гези“ през 2013 г. – прераснали в антиправителствени – и че е съучастник в неуспешния опит за преврат от 2016 г.

Други седем души бяха осъдени на по 18 години затвор, защото били част от опит за сваляне на правителството.

„Убийство чрез правосъдието“

Шейсет и четири годишният Кавала прекара в затвора времето от 2017 г. досега без присъда. Институции като Европейския съд по правата на човека настояваха за освобождаването му (с аргумента, че делото е политически мотивирано), с което турското правосъдие дълго не се съобразяваше. Впоследствие Кавала за кратко бе освободен, но след това – върнат в затвора. Той бе оправдан по една от присъдите, свързани с протестите от 2013 г., но след това бе арестуван по нареждане на друг съд заради опит да измени конституционния строй.

„Ройтерс“ разказва, че над 200 души, включително опозиционери, активисти и други. „Много от тях крещяха лозунги по съдебния панел в знак на протест“, а самият Кавала обясни в последните си думи, че искането на прокуратурата за доживотна присъда е базирано на „доказателства, които не са доказателства“ и е „убийство чрез правосъдието“, продължава агенцията.

Кавала е важна фигура в изграждането на турското гражданско общество с усилията си за подпомагане на социална промяна след преврата от 80-те години на миналия век – последното директно сваляне на властта от страна на армията.

„Днес сме свидетели на изопачаване на правосъдието в зрелищни мащаби“, казва ръководителят на „Амнести интернешънъл“ за Европа. „Присъдата е опустошителен удар не само за Осман Кавала, другите обвиняеми и семействата им, но и за всеки, който вярва в правосъдието и активизма за защита на човешките права в Турция и отвъд нея.“ Според директора Нилс Муцниекс става дума за решение, което противоречи на „всякаква логика“ и е сигнал, че процесът заради протестите от 2013 г. е само „опит за заглушаване на независимите гласове“.

Какво следва

След присъдата Анкара може да очаква последици като отстраняването си от Съвета на Европа, тъй като дългото му задържане без присъда задейства наказателна процедура.

Миналата година за кратко имаше дипломатическа криза между Турция и Запада, след като десет посланици поискаха Кавала да бъде освободен, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши да ги изгони. Ердоган обаче се отказа от мярката в последния момент.

Присъдата е произнесена година преди редовните президентски и парламентарни избори, на които държавният глава се изправя пред най-голямото предизвикателство за властта си в лицето на популярни опозиционни кандидати, насред безпрецедентна инфлация, която още преди войната в Украйна срина покупателната способност на турците.

Повече за Осман Кавала четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar