Очакваното освобождаване от затвора в Истанбул на прочутия турски бизнесмен, филантроп и правозащитник Осман Кавала, който с изненадващ съдебен обрат бе оправдан, не се състоя. Стотиците негови поддръжници, събрали се да го приветстват при излизането му на свобода, бяха шокирани да разберат тази вечер, че само часове след оправдателната присъда турската прокуратура е издала нова заповед за ареста му по обвинение за причастност към опита за преврат в страната от лятото на 2016 г. и той остава в ареста, предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес съдебен състав в Истанбул оправда 62-годишния Кавала и още няколко активисти по обвинения, свързани с антиправителствените протести в Истанбул през 2013 г. Те бяха обвинени в организиране на протестите с цел да свалят турското правителство. В затвора бе останал само Кавала и съдът нареди той да бъде освободен след 840 дни зад решетките. Той бе арестуван през ноември 2017 г., 4 г. след протестите в Истанбул.

Те избухнаха през 2013 г. заради намерението на властите да изградят огромен мол на мястото на парка Гези в центъра на града и бързо прераснаха в мощна акция срещу правителството на Реджеп Ердоган. Стигна се до остри сблъсъци с полицията.

Прокуратурата в Истанбул днес обаче веднага заяви, че ще обжалва оправдателната присъда за Кавала и повдигна новото обвинение срещу него, като нареди той да остане в затвора, докато то се разследва в отделно дело. Обвинението е в опит да бъде отхвърлен турският конституционен ред чрез предполагаеми връзки с опита за преврат през 2016 г.

АП отбелязва, че подобни заповеди за арест, отменящи съдебни решения, не са нещо ново в Турция. Така се е процедирало и преди по дела срещу турски писатели, намиращи се в затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar