Дружеството „Еврофутбол“, което беше част от общия бизнес на Васил Божков и доскорошните му партньори братята Боян и Цветомир Найденови, е плащало хазартни такси по по-ниска тарифа. Това се разбира от отчети на компанията за избрания от нея начин на облагане, съобщава „Капитал“. Данните са публикувани в Търговския регистър и са за 2018 г. Отчетът на „Еврофутбол“, както и тези на другите големи хазартни дружества на Васил Божков дълги години бяха публикувани с умишлено заличени и нечетливи данни. Така реално не можеше да се види какви са брутните приходи и съответно да се прецени по какъв начин са се облагали.

Именно след сигнали на братята Найденови държавата започна масови проверки в хазартния бизнес, които установиха, че „Национална лотария“ е плащала по-ниска такса чрез вратичка в закона, което е довело до загуби за бюджета за десетки милиони. Техните твърдения бяха, че дружеството, организиращо играта – „Ню геймс“, е използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). В крайна сметка за около месец държавата успя да монополизира бизнеса.

Оказва се обаче, че Боян Найденов е управител на „Еврофутбол“ до юли 2019 г. Като такъв той се е подписал под отчета, според който дружеството се облага изцяло по реда на онлайн залозите, където таксата е 100 хил. лв. плюс 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. В нормалните букмейкърски пунктове на теория залозите би трябвало да се облагат с 15% върху брутната сума, която е чувствително по-голяма.

Вчера БНТ съобщи, цитирайки отговори на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) до медията, че регулаторът е съставил актове на всичките четири големи хазартни дружества на Божков, сред които и „Еврофутбол“, за недекларирани такси по Закона за хазарта.

Найденов обясни пред „Капитал“, че случаят с „Еврофутбол“ е аналогичен на този с другите хазартни компании на Божков, като по-ниска такса е плащана последните около 5 години. Според него обаче през всичките години компанията не е управлявана от семейство Найденови, а от Божков, като самият Боян Найденов като управител е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа

От отчета на „Еврофутбол“ не се разбира каква част от приходите на компанията идва от онлайн и каква от офлайн бизнес. Разбивката, която е дадена за 2018 г., е 283 млн. лв. от залагания върху резултатите от спортни състезания, 18.7 млн. лв. от надбягвания с коне, 7.5 от кучешки гонки и 211.4 млн. лв. от виртуален спорт. Общо приходите от залози растат с 5.9% спрямо 2017 г. до близо 521 млн. лв., като се отдава на световното първенство през лятото.

Изплатените печалби са общо 407.7 млн. лв., така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея 22.8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва действително онлайн не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 и 2018 г. общо „Еврофутбол“ е превело на комисията 45.7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв.

Повече по темата четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar