Преди срещата си с Путин в Хелзинки през лятото на 2018 г. Доналд Тръмп попитал тогавашния шеф на администрацията си Джон Кели дали Финландия е част от Русия. В края на преговорите президентът заявил на всеослушание, че що се отнася до проблема с руската намеса в американските избори, вярва повече на руския си колега, отколкото на американското разузнаване.

Това разказва в книгата си „Стаята, където всичко се случи: спомени от Белия дом“ бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън.

„Путин сигурно

се е смял много,

разбирайки какво е успял да постигне в Хелзинки“, добавя авторът. Според него руският президент е убеден, че лесно може да манипулира Тръмп.

Все още непубликуваните мемоари разтърсиха Белия дом. Тревогата е толкова голяма, че администрацията търси начини да не допусне до книжарниците отпечатаната вече част от тиража, а федералният съд във Вашингтон се готви да предяви към автора обвинения за издаване на държавни тайни. Към съда се е обърнало Министерството на правосъдието с искане издателството и самият Болтън да преустановят всякакво публикуване на мемоарите.

В сряда обаче три американски издания – „Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“ и „Уолстрийт джърнал“, поместиха някои от най-скандалните извадки от книгата, която има 592 страници. Или както Тръмп е цитиран да казва: „Журналистите трябва да бъдат екзекутирани“.

Президентът на САЩ

не знаел, че

Великобритания

разполага с

ядрено оръжие,

и на среща с бившата премиерка Тереза Мей искрено се изненадал: „А, значи сте ядрена държава?“

Болтън си спомня и няколко срещи с китайския лидер Си Цзинпин. По време на един от разговорите Тръмп подкрепил идеята в района Синцзян, населен с уйгури и мюсюлмани от други етнически групи, да бъдат изградени изправителни лагери.

А на преговори в рамките на Г-7 през юни 2019 г. главата на Белия дом направо помолил китайския лидер да му помогне да победи на изборите тази есен. Когато Си се оплакал, че САЩ много често критикуват Пекин, Тръмп отговорил, че вината е на демократите. „След това, съвсем неочаквано, той насочи разговора към предстоящите американски избори и подчерта, че икономическите възможности на Китай могат да повлияят на предизборната кампания, и помоли Си да му помогне да спечели – пише Болтън. – Подчерта важната роля на фермерите и влиянието, което може да окаже на изхода от изборите увеличаването на покупките на соя и пшеница от Китай.“

Екссъветникът

описва

президента като

потресаващо

неосведомен

човек и твърди, че от това се възползват чуждестранните лидери. На среща с президента на Турция през май 2018 г. Реджеп Ердоган му предал бележка, в която се говорело за невинността на турска фирма, срещу която прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк водела разследване за нарушаване на санкциите срещу Иран. Тръмп обещал, че ще се погрижи за това. Казал, че в момента в тази прокуратура не са негови хора, а назначени от Обама, но проблемът щял да се реши, когато ги замени с доверени лица.

Още няколко епизода Болтън определя като тревожни. По време на преговори с японския премиер Шиндзо Абе Тръмп неочаквано заговорил за Пърл Харбър. В друг разговор със Си Цзинпин споменал, че американците го молят да остане на поста повече от два мандата. Преди срещата със севернокорейския лидер пък затрупал Ким Чен Ун с подаръци, много от които попадали под ударите на въведените американски санкции. По-късно помолил държавния секретар Майк Помпейо по време на визита в Пхенян да занесе на вожда на КНДР копие от диска Rocket Man на Елтън Джон с автограф на певеца. Дълго време Тръмп наричаше Ким Чен Ун „човека ракета“ заради изострените отношения покрай ядрените опити на Северна Корея, но после се стараел да убеди околните, че това не е обида, а израз на топли чувства. Помпейо така и не успял да връчи подаръка.

В навечерието на срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 г. стопанинът на Белия дом изразил готовността на САЩ да напуснат окончателно алианса, ако до половин година европейските партньори не увеличат финансирането му. „Просто ще си тръгнем и няма да защитаваме онези, които не плащат“, посочвало изявление, което Тръмп лично продиктувал на Болтън. Съветникът опитал да разубеди президента, но той само отговорил кратко: „Не искаш ли да направиш нещо историческо?“

Паниката от появата на книгата не е неоснователна. 150 дни преди президентските избори това е най-безпощадният и разрушителен портрет на Тръмп, който би могъл да унищожи по-нататъшната му политическа кариера, коментира Би Би Си. Още повече че ударът идва не от дългогодишен противник, а от един от най-приближените президентски съветници. Болтън бе в администрацията от април 2018 до септември 2019 г.

По време на изслушванията по импийчмънта той отказа да даде показания пред Конгреса. В книгата си критикува демократите, че целият процес е бил изграден неправилно и Тръмп би трябвало да напусне поста не заради скандала с Украйна, а заради решенията му във външната политика.

Болтън твърди още, че

в Белия дом

процъфтяват

интригите,

а отношенията между съветниците са доста обтегнати. Едва ли не всички решения на Тръмп били продиктувани от стремежа да бъде преизбран. „Какво ли би се случило, ако се сблъскаме с истинска криза като 11 септември?“, питал се някогашният шеф на администрацията Джон Кели. Когато Болтън влязъл в Белия дом, Кели му казал, че самият той мечтае да се махне колкото може по-скоро. „Със задна дата президентът променя мнението си за хората, вижда заговор под всеки камък и е удивително несведущ по въпроса как да управлява Белия дом, да не говорим за огромното федерално правителство“, твърди Болтън.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar