Националната служба за охрана (НСО) вече не охранява главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНТ. По данни на обществената медия той се е отказал от охраната на службата преди две седмици.

За сигурността на Гешев се грижи Бюрото за защита при главния прокурор. От прокуратурата все още не са потвърдили официално информацията.

Отказът на Гешев да бъде охраняван от служители на НСО идва в разгара на скандала, в който е замесен премиерът Бойко Борисов. Преди седмица беше разпространен аудиозапис с глас, приличащ силно на неговия, а вчера до медиите бяха разпратени снимки, на които се вижда спящ в спалня мъж, който визуално прилича на премиера.

Всичко това доведе до извънредна пресконференция на Борисов в централата на ГЕРБ. На нея, в отговор на въпроси на журналисти, за атаките обвини основно президента Румен Радев, БСП, напусналия ГЕРБ свой бивш заместник Цветан Цветанов, и в по-малка степен – инициаторите на нови политически проекти Мая Манолова и Слави Трифонов, както и ДСБ. Той обяви, че целта е да се убие флагманът Борисов и да се разпилее вотът. На въпрос дали ДПС има общо, каза, че „ДПС действа отзад“.

До вчера в продължение на дни Борисов омаловажаваше съдържанието на анонимния аудиозапис, в който глас, приличащ на неговия, говори за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър. Във вторник обаче президентът Румен Радев призова казусът да се разследва, а в сряда главният прокурор обяви, че прокуратурата се е самосезирала и започва проверка.

На разпространените снимки се вижда спящ мъж, приличащ на Борисов, пистолет на нощната масичка, банкноти от по 500 евро и кюлчета злато в чекмеджето му. Автентичността им не беше потвърдена, но някои сайтове започнаха да ги публикуват, а близки до премиера медии атакуваха НСО, че са допуснали пробив в охраната на премиера.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar