Доналд Тръмп проучвал възможното ранно помилване на трите си по-големи деца, зет си и личния си адвокат Руди Джулиани, преди да напусне президентския пост, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Президентът на САЩ се притеснявал, че министерството на правосъдието под ръководството на новоизбрания държавен глава Джо Байдън може да му отмъсти, като се насочи към децата му – Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, а също и зет му Джаред Кушнер, старши съветник в Белия дом.

Съобщава се, че Джулиани също обсъждал с президента въпроса миналата седмица. Самият личен адвокат на Тръмп отрича да е имал такъв разговор.

„Ню Йорк таймс“ припомня, че най-големият президентски син Доналд Тръмп-младши бе част от разследването на спецпрокурора Робърт Мюлер за предполагаеми контакти с лица от Русия във връзка с изборите през 2016 г. Зетят на Тръмп пък дал фалшива информация на федералните власти за чуждестранните си контакти, докато течало разследване за достъпа му до класифицирана информация.

Не е ясно защо Тръмп се притеснява за Ерик и Иванка. По-рано той помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руснаци.

Министерството на правосъдието на САЩ същевременно започна разследване на предполагаема корупционна схема „помилване-подкуп“.

В нея „значително политическо дарение“ се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда. Това стана ясно от съдебни документи, огласени от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон.

В редактирано досие от 20 страници от август т.г. липсват имената на заподозрените. Посочва се обаче, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление.

Щатите Аризона и Уисконсин официално обявиха резултатите си от изборите, според които победител е Джо Байдън. Те са последните два от шестте щата, където Тръмп опитваше да оспори с надежда да обърне резултата в своя полза. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар, който е и един от близките съветници на президента, заяви, че не са открити доказателства за измама в изборите, която би променила резултата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar