Британски съд постави тази седмица под съмнение способността на момчета и момичета до 16 години да направят правилен избор, когато искат да започнат да взимат медикаменти, блокиращи пубертета. Случаят, както и подобни на него съдебни казуси, се следи с внимание в цял свят заради дебата за това коя е възрастта, на която човек може информирано да поиска да смени половата си идентичност, съобщи Фондация „Томсън Ройтерс“.

Според съдия Виктория Шарп е „много малко вероятно“ дете на 13 години или по-малко „да е компетентно, за да даде съгласие за прилагане на блокери на пубертета“. Освен това е „съмнително“, че 14-15-годишни са способни „да преценят дългосрочните рискове и последици“ от приемането на тези вещества.

Фонд от системата на общественото здравеопазване на Великобритания, който управлява единствената в Англия клиника за полова идентичност на млади хора, обяви, че ще обжалва решението.

Това е частична победа за ищеца – 23-годишната Кийра Бел, която е започнала да приема блокери на 16 години. Но после тя размислила, след като навършила 20 години, и сега живее като жена, т.е. с идентичността на пола, с който се е родила.

Бел съди Tavistock & Portman NHS Foundation Trust, защото се опасява, че терапията може да е ѝ попречи да има деца. Според нея блокерите на половото съзряване трябва да се изписват след съдебно решение, когато става дума за хора под 18 години. Съдът не утовлетвори това искане.

Тя е доволна и на постигнатото дотук: „Удовлетворена съм от днешното решение на съда, което ще защити уязвими хора. Бих искала такова решение да беше взето за мен, когато започнах разрушителния експеримент с блокери на пубертета“. Адвокатът ѝ Пол Конрат твърди, че съдът е „отворил вратите за вълна от скъпи съдебни искове за проява на клинична небрежност“ и призова правителството да започне обществено разследване.

Фондът изрази разочарованието си от решението и ще обжалва пред Върховния съд. „Разбираме, че резултатът може да предизвика тревога у пациентите и техните семейства“, заявиха от организацията и допълниха, че ендокринолози спират да изписват блокери, докато „няма повече яснота“.

Дебат отново набира скорост

Случаят идва в момент, когато се съобщава за увеличаващи се случаи по света на тийнейджъри, искащи за сменят пола си. Явлението предизвика спор, в която едната страна се опасява, че лекари твърде лесно изписват блокери на пубертета и хормони за смяна на пола, а другата – че се ограничава достъпът до медикаменти, които може да спасяват живота на хора, които не понасят биологичния пол на тялото си.

Съдии и депутати от Канада и САЩ до Мексико и Бразилия се занимават с родителски права и възрастта, на която някой може да взима решения за медицински процедури. Решението от вторник засили този дебат.

„Практическият ефект от решението на съда е, че блокери ще се изписват много рядко на хора под 16 години“, казва Джолиън Моам, директор на Good Law Project – неправителствена организация за правна помощ, работеща и по случаи за правата на транссексуалните. Той напомня, че въпросните медикаменти се изписват единствено на пациенти, преминаващи през пубертета. Организацията му скоро ще публикува съвети „за това дали семействата, водещи децата си в чужбина за такава процедура, рискуват те да им бъдат отнети и поставени под социална грижа“.

Но майката на 14-годишно дете, която съди Tavistock по противоположни причини – че трябва твърде дълго да чакат да бъде прието в клиника за промяна на половата идентичност, смята, че съдебното решение е „доста съсипващо“. „Има толкова много доказателства, че хората не разбират какво е да си транс… Това не е избор“, заяви тя пред Фондация „Томсън Ройтерс“.

„Това е предателство към транс децата“, каза за съдебното решение Луи Аскуит, директор по правните въпроси в Mermaids, благотворителна организация в помощ на транс деца и техните семейства.

  • Втори ищец, известна само като Госпожа А, майка на изчакващо начало на процедурите 15-годишно момиче с аутизъм, казва за Би Би Си, че „опасенията ми не са за това, е тя ще сменя половата си идентичност, а че схваща погрешно ситуацията“. Според нея е „плашещо“, че преди да се изпишат блокери толкова малко се изследва защо едно дете може да усеща, че се е родило с неподходящ за него пол. „Стресиращо е да трябва да чакаш и да се опитваш да убеждаваш някого, че идентичността ти изисква медицинска интервенция. Но мисля, че другата страна на това е да се допусне грешка и последиците от такава грешка да са катастрофални“.

Какъв е проблемът

Казусът във Великобритания фокусира върху себе си дебата за почти 30 пъти увеличение за последните 10 години на дезата, които се обръщат към подобни клиники. Миналата година те са достигнали 2560.

Световната професионална асоциация за здраве на сменящите половата си идентичност казва, че блокерите на пубертет могат да предотвратят отрицателния психически ефект от т.нар. дисфория на половата идентичност по време на пубертета. Организацията, събрала лекари, специализирани в терапии за транс хора, описва тази процедура като „напълно обратима“, но и потвърждава, че има притеснения за развитието на костната структура и ръста.

Според британските съдии блокерите на пубертета могат да водят до частично необратима хормонална процедура от 16 години и необратима хирургична намеса от 18 години, като децата трябва да разбират последиците преди да започнат.

От Службата за развитие на половата идентичност към Tavistock описват процедурите като „поетапни“, като блокерите дават на децата „време да обмислят възможностите пред тях“.

В момента във Великобритания съгласно съдебно решение от 1985 г. деца под 16 години могат да дават съгласието си за медицинска терапия, ако се смята, че разбират и напълно осъзнават последиците. Това е известно като Тест на Гилик за компетентност.

    • На 1 декември правителството на Нидерландия прие да изплати обезщетение от по 5 хил. евро заради това, че е трябвало да бъдат подложени на стерилизация, за да сменят половата си идентичност. До 2014 г. законът определя транс хората, искаши да променят какво е вписано в свидетелството им за раждане, да се стерилизират и да променят телата си чрез хормонна терапия и хиррургически операции, които да доведат до това физически да приличат на мъж или жена. Сандер Дерек, министър п овъпросите на правната защита, поднесе извиненията на правителството за причинените страдания.
    • Швеция първа в света обезщети през 2018 г. транс хората, принудително подложени на стерилизация, но сумата бе 5 пъти по-голяма от тази в Нидерландия. Стерилизация и днес се изисква в страни като България, Финландия и Чехия,припомня Фондация „Томсън Ройтерс“.

Случаят от Австралия

Австралия привлече тези дни вниманието със съдебен казус, в който бе наредено да бъде отнето правото на родителите на 15-годишно момиче, искащо да започне проедура за смяна на половата идентичност, да взимат решения вместо нея и да нареди извеждането му в дом за социална защита. Според съдията детето е било обект на обиди и вербален тормоз, на каквито ще продължи да е изложено, ако остане у дома.

Случаят бе подет от консервативни християнски и руски медии като пример за „края на родителството“. Австралийски юристи коментираха, че казусът вероятно е първият в страната и навлиза в непознати за правото територии.

Едно от основанията на съда е, че момичето от една година пише в интернет форуми, че мисли за смоубийство. Родителите, които са имигрилали преди 10 години (съдът не разкрива от коя страна са пристигнали), твърдят, че тя е в депресия, защото трудно преживява пубертета и развитието си, както и че са се преместили преди 2 години на ново място и я изгубила всичките си приятели. Те настояват за нова независима експертиза от психолог, както и да се използва неинвазивен метод, а не такъв с тестостерон.

Съдът прие това да е междинно решение, както и да се срещне момичето с психолог преди да се произнесе окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar