Върховният съд на Румъния прие днес искане на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) за повторно отваряне на дело, което касае лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, съобщиха румънски медии.

Разследването по това дело бе преустановено през 2013 г., но прокурорите от НДБК поискаха през юли повторното му отваряне, като се мотивираха, че разполагат с нови доказателства. Разследването касае приватизацията на компанията „Тел Друм“ и рехабилитация на окръжни пътища. Делото касае Ливиу Драгня и още шест лица, предаде БТА.

Румънската пътностроителна компания „Тел Друм“ е обект на друго разследване на антикорупционната прокуратура по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Ливиу Драгня, като председател на Окръжния съвет на Телеорман в периода 2000-2012 г., и още осем държавни служители и бизнесмени са обвинени по това дело в сформиране на организирана престъпна група, използване или представяне на документи с невярно съдържание, подаване на неверни, непълни или неточни декларации с цел неправомерно получаване на европейски фондове, а също и в злоупотреба със служебно положение. По това дело прокурорите от НДБК наложиха запор върху имущество на лидера на СДП на стойност над 127 милиона леи (около 28,2 милиона евро).

Върховният съд потвърди днес отварянето на друго дело във връзка с „Тел Друм“ – за приватизацията на компанията и за рехабилитация на някои окръжни пътища. Разследването се води срещу неизвестен извършител по престъплението злоупотреба със служебно положение против обществения интерес.

Същевременно в трибунала на Телеорман утре ще бъде разгледано подобно искане за отваряне на дело, което също касае „Тел Друм“. Двете дела са свързани с третото дело, което НДБК разследва по сигнала на ОЛАФ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar