Скандален румънски „гуру“, който бе осъден на шест години затвор за сексуален акт с малолетно лице, осъди Румъния в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава в. „Ромъния либера“.

ЕСПЧ реши, че е било нарушено правото на Грегориан Биволару, лидер на Движение за духовна интеграция с абсолютното (МИСА), на съдебен процес в разумен срок и че Румъния трябва да му плати обезщетение за морални щети в размер на 1200 евро, както и разходите за делото в размер на 5000 евро.

През юни 2013 г. Грегориан Биволару беше осъден окончателно на шест години затвор по обвинения в сексуален акт с 15-годишно момиче след процес, който започна през 2004 г. Той беше освободен предсрочно от затвора през септември 2017 г., информира БТА.

Миналата година той спечели друго дело в ЕСПЧ. Тогава съдът реши, че Биволару трябва да получи обезщетение в размер на 7000 евро, защото бил лишен от свобода незаконно, след като през април 2004 г. Апелативният съд в Букурещ е разпоредил освобождаването му от ареста.

През 1990 г. Биволару основава Движението за духовна интеграция с абсолютното (МИСА), чийто членове в определен момент достигат 40 000 души. Той организирал лагери и събития, на които присъствали хиляди хора. Движението имало десетки ашрами в Букурещ, където йогите работели изключително в полза на МИСА.

През 2004 г. прокурорите започват няколко дела срещу Биволару, включително за данъчни измами, а през 2005 г. той получава политическо убежище в Швеция. Биволару бе задържан във Франция през 2016 г. и по-късно беше екстрадиран от френските власти в Румъния.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar