Според зам.-министъра на земеделието Иван Христанов на Капитан Андреево предстои логистичен кошмар

Две от трите решения на ВАС по казуса с ГКПП Капитан Андреево и частната лаборатория там ще доведат до логистичен кошмар. В момента няколко институции решаваме как да реагираме – земеделското министерство, митниците и Гранична полиция, заяви пред „24 часа“ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Става дума за решението по спора за договора за наем на помещенията и за второ, което обяви за незаконна забраната на служителите на фирмата да имат достъп до товаро-разтоварна дейност.

„Търсим начин как да изпълним решенията на съда, защото те са еднозначни, изпълнението им обаче поражда множество тревоги, които трябва да намерят процедурно разрешение“, каза Христанов.

„Сложността е в това, че договорът е незаконен, невалиден, и ако продължаваме да го изпълняваме, ставаме съучастници, което няма как да се случи“, добави той.

Според зам.-министъра в решенията на съда няма дефиниция какво е товаро-разтоварна дейност, нито за лице, което придружава товара. Освен това между решението на съда и конкретни нормативни документи имало противоречия. „На нас ни се струват непреодолими, затова правните екипи на трите министерства трябва да решат как да подходим към това решение“, каза Христанов.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов обясни по БНР, че едно от трите решения на ВАС – за помещенията, които частната фирма „Евролаб 2011“ заема, не представлява никакъв проблем. „Тя никога не е напускала помещенията и не е била лишавана от правото на оператор на товаро-разтоварна дейност. През последните два месеца е продължила да оперира и ние не сме в състояние да ѝ отнемем тази дейност, тъй като по регламент държавните институции не могат да са оператори“, обясни той.

Промяната, която е направена обаче, според Даскалов е, че на пункта в Капитан Андреево са допуснати още 7-8 фирми – оператори, така, както тази дейност е организирана и на всички останали гранични контролно-пропускателни пунктове.

„Има пунктове, на които има и по 30 оператора и тази дейност се осъществява само от частни фирми по европейски регламент, тъй че ние никога не сме отнемали на фирмата това право“, добави проф. Даскалов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar