Трима вътрешни министри са дали показания как и защо МВР сменя критериите при внушителна обществена поръчка за 11,5 милиона лева и избира джиповете на Гриша Ганчев.

Скандалът, който избухна след разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през февруари, бе съживен неочаквано в сряда следобед, когато новият МВР шеф Бойко Рашков пенсионира основния свидетел по започналото в България разследване – административния секретар на вътрешното ведомство Бойко Славчев.

Ключовият чиновник

е говорил пред

прокуратурата

детайлно

за поръчката на високопроходими джипове, която бившият служебен министър и настоящ президентски секретар Пламен Узунов финализира през 2017 г. Заедно с него показания са давали и наследниците му: бившите МВР началници – наследниците му Валентин Радев и Христо Терзийски.

Отстраняването на Бойко Славчев от МВР бе прието в средите на ГЕРБ като „мечешка услуга“ към Румен Радев. Истината е, че все още няма обвинение към неговия президентски съветник за променените критерии, които са позволили на българската компания „Грейт Уол“ да продаде сглобените у нас 290 китайски джипа.

Историята започва

през 2016 г., когато

второто правителство

на ГЕРБ договаря

с Европейската комисия средства за справяне с миграционния натиск. Обществената поръчка за джиповете е започнала да се подготвя още тогава. След президентските избори обаче кабинетът подава оставка и е наследен от първия служебен кабинет на Румен Радев.

Тогава в МВР се променят техническите изисквания към колите и така „Грейт Уол“ е допусната до кандидатстване със своята много по-евтина продукция. Компанията на Гриша Ганчев печели в конкуренция с други 15 доставчици. След обжалване и решение на съда, което потвърждава законността на поръчката, договорът е подписан от третото правителство на ГЕРБ през 2018 г., вече с министър Валентин Радев.

Въпреки това обаче

ОЛАФ открива

нередности при

подмяна на

спецификациите

и изпраща препоръка към Брюксел 6 млн. лв., дадени от МВР за джиповете, да се върнат. В България също върви разследване и към него е присъединен сигналът на ОЛАФ, тъй като у нас е започнало наказателно дело срещу служители на МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Връщането на парите още не е факт и ще се случи с прихващане от суми, които ЕК ще отпусне на България.

В доклада на ОЛАФ се споменавали имената на Узунов и на правния му съветник Вера Митрева, която оглавява тръжната комисия. По времето на служебния министър е обявена самата обществена поръчка.

До днес обаче обвинения за джиповете няма.

Разследва се защо и

как са били подменени

условията на

поръчката при

служебния кабинет, което е позволило да се купят автомобили тип SUV, а не високопроходими, за които Европейската комисия е отпуснала средства. Тогава критериите за ниска цена са натежали от 40 на 60%, намалени са изискванията за кубатурата на двигателите и други, които правят печеливша офертата на фирмата на Гриша Ганчев за 11,5 млн. лв. При първоначалните изисквания от 2016 г. китайските автомобили не са имали шанс да сключат договор.

Докладът на ОЛАФ е приобщен към досъдебното производство за търговия с влияние, по което обвинения имат секретарят на президента Румен Радев Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков. Те бяха повдигнати на 10 юли 2020 г. заради открити в телефоните им чатове. От тях се разбира, че

Бобоков е лобирал

за назначения на

посланици

Алжир и Нигерия

Искал е и различни услуги от Узунов, чийто брат е имал договор с фирма на Бобокови за анализ на сигурността ѝ на стойност 5 хил. лв. на месец. Част от кореспонденцията с президентския секретар е и заради арестувания у нас танкер БАДР, заради който бяха обтегнати отношенията между България и Либия.

Пенсионираният в сряда административен секретар на МВР Бойко Славчев е дал подробни показания и се предполага, че те са насочили обвинителите към периода на управление на Узунов като вътрешен министър.

Самият Славчев е сред най-дълго оцеляващите висши чиновници в МВР – заемал важния пост от 6 години, а в периода 2009-2013 г. е шеф на кабинета на министър Цветан Цветанов. Подписвал е документи по обществени поръчки, включително и тази за джиповете. Длъжността, от която Бойко Славчев е освободен заради навършване на пенсионна възраст, е сред ключовите в министерството. Той подпомага министъра, има право на информация от всички звена, отговаря за човешките ресурси, бюджета, правно-нормативната дейност, обществените поръчки и много други.

До края на работния ден в четвъртък нямаше назначен негов наследник на поста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar