Битият Благомир Станев: Щом гербаджиите не са във властта, няма защо да се притеснявам

Държавното обвинение образува дело по случая с пребития кмет на с. Белгун Благомир Станев, който разказа, че в нощта след изборите му е нанесен побой в партийния офис на ГЕРБ в Каварна. По досъдебното производство все още се събират доказателства и се разпитват свидетели, каза пред „Сега“ говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Милена Любенова.

Думите ѝ бяха потвърдени и от пострадалия Станев, който обясни, че е дал показания и очаква до края на другата седмица да има резултат по разследването. На въпрос на „Сега“ дали се притеснява от ново посегателство предвид това, че предстоят избори на 11 юли, той отговори: „Щом гербаджиите не са във властта, няма защо да се притеснявам“.

В своята жалба до прокуратурата кметът на селото разказва, че на 5 април в 3:30 ч. сутринта се почукало на входната врата на жилището му в с. Белгун. Двама души му казали, че кметицата на Каварна го чака в офиса на ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на каварненския Общински съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев. Според Станев именно той започнал да обижда, псува и да изсипва отпадъци върху главата му.

„Започна да ме рита и да ме бие с юмруци, изкара автоматичен нож от джоба си и започна да ми реже екипа“, казва кметът на с. Белгун, като допълва, че останалите са наблюдавали, а председателят на ОбС Стоянов е снимал с телефона си. Станев не се съпротивлявал, тъй като в града се говорело, че Илиян Събев има минало, свързано с бивши групировки. После го накарали да подпише отказ от членството си в ГЕРБ.

Пред „Сега“ Йордан Стоянов категорично отрече да е присъствал на такава случка. Според него това е провокация, защото до 4 април ГЕРБ не са печелили избори в Каварна. Той не отрече, че се познава с бизнесмена Илиян Събев, който „работи в туристическия бранш“ и отхвърли възможността същият да е участвал в побоя.

Случаят предизвика реакция от страна на част от членовете на Общинския съвет в Каварна, които поискаха отстраняването от поста председател на Стоянов. След тайно гласуване обаче той успя да запази позицията си. Все пак общинарите приеха декларация в подкрепа на бития Благомир Станев. „Всеки български гражданин има право на свободно волеизявление, на лична доброволна преценка и решение за кого да даде своя глас по време на избори, без това да застрашава неговата личност“, се казва в декларацията. С нея се възразява срещу „омразата, гаврата с човешкото достойнство, насилието и нетърпимостта сред хората и сурово се осъжда нападението срещу избрания кмет на с. Белгун“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar