Даниел и Маргарита, които бяха заловени да превозват нелегални мигранти с линейка до Пловдив, сътрудничили изцяло на полицията, като споделили подробно как се е случило всичко, както и данни за човека, който ги вербувал и движи канала за трафик. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение на двамата пред Окръжния съд.

В залата прокурорът по делото Галин Гавраилов посочи, че събраните до момента доказателства говорят, че престъпната дейност от страна на задържаните може да продължи, ако бъдат пуснати от ареста.

„Притеснява ме начина, по който престъплението е извършено – с набавяне на линейка, с използване на специално облекло, с предприемане на мерки за заблуда на евентуално проверяващи служители на реда. Зад цялата тази случка, която няма как да определим като невинна, независимо от сълзите в очите на Маринова, отпред стои по-голяма организация. Те са хванати, но има и други лица, които са ангажирани по случая и които явно движат канала. Позволявам си твърдението, че дейността е така добре измислена, със съответната постановка за заблуда на властите, така щото нивото на обществената опасност е завишено и е налице опасност да извършат друго престъпление. Считам че адекватната мярка за тях към момента е „задържане под стража“, каза Гавраилов.

Защитникът на Маргарита адв. Цветков контрира, че няма опасност тя да се укрие или пък да извърши друго престъпление. Подчерта, че клиентката му има постоянен адрес в София, заедно със сестра си. „Тя е наясно какво ще се случи, ако не се яви на заседание. С цялото си поведение тя демонстрира желание за сътрудничество. Съдействала е напълно и е дала данни за престъплението. Признала е вината си, демонстрира разкаяние. Тя не просто е дала обяснения, а е дала данни за лице, което вероятно стои в дъното на организацията на схемата“, посочи адвокатът. По думите му, прокуратурата е игнорирала факти, които са от значение, като това, че отглежда 9-годишното си дете и че е с чисто съдебно минало.

„Според мен наложената мярка е проява на наказателна репресия спрямо нея, а не е с цел да бъде осигурено присъствието й по време на процеса. При по-лека мярка тя няма как да повлияе на свидетелите. Повечето са афганистански граждани, а останалите са полицейски служители“, подчерта Цветков.

Адв. Берберов, който защитава задържания Даниел, също подчерта, клиентът му съдейства и че е дал сведения за реалните организатори на схемата.“От самото начало съдейства. Дори в първоначалните си показания се самоуличава, че предния ден е употребил наркотични вещества“, каза юристът. Берберов добави, че Даниел живее с 80-годишната си баба и полага грижи за нея. Тя трябвало днес да присъства в залата и да бъде предложена за разпит в качеството си на свидетел, но здравословното й състояние и невъзможността да си осигури транспорт са възпрепятствали нейното явяване.

„Не е вярно, че Георгиев е безработен. Работи като автомонтьор. наскоро му е направена операция на минискус. Към момента не е способен да упражнява трудова дейност до възстановяването му от операцията. Георгиев е наясно, че с неявяване би си утежнил състоянието в процеса. Той няма възможност да влияе на свидетелите. Затова моля да постановите по-лека мярка от „задържане под стража“, завърши адв. Берберов.

В крайна сметка обаче, след кратко съвещание, магистратите оставиха двамата задържани за трафик на мигранти в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar