Софийският районен съд реши, че няма причини зам.-министърът на транспорта Ангел Попов да бъде отстранен от длъжност, съобщи БНТ. Определението на съда подлежи на обжалване. Искането за отстраняването му беше внесено от прокуратурата през септември.

Преди около половин година той беше обвинен за извършена от него измама през 2012 г., когато е бил председател на браншова организация.

Разследването срещу Попов, който е от квотата на „Обединени патриоти“, започна по сигнал на БСП. От събраните до момента доказателства се твърди, че през август 2012 г. той заблудил собственик на транспортна фирма, че може да му уреди допълнително четири разрешителни за облекчен международен режим (ЕКМТ/СЕМТ разрешителни).

За услугата Попов поискал 8000 евро, като обяснил, че ще ги даде на конкретни членове на работна група в министерството, от които зависело получаването на разрешителните.

Според прокуратурата, настоящето служебно положение на Ангел Попов, на когото е възложено да контролира реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения, може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на истината, поради служебната йерархична зависимост на част от свидетелите по делото от него.

Съдът обаче установи, че по време на деянието, за което е обвинен Попов, той не е заемал държавна длъжност, а е бил в частния бизнес, както и че разследването срещу него се е започнало да се води, когато той вече е заемал поста зам.-министър, но промяна на свидетелски показания не е имало.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar