Ивайло Борисов-Ториното и 3-ма негови приближени бяха обвинени за помагачи на похитителите на Адриан Златков, които засега остават неразкрити, съобщи прокуратурата.

Заедно с Ториното, (за него – виж карето долу), сочен за човек на Златомир Иванов-Баретата, е

обвинен и

Мартин Марков

Преди 2 г. той беше сред задържаните за побоя над семейство спортисти на околовръстното шосе, но се оказа, че не е участвал в инцидента. За него присъди получиха Александър Гечев – 2 г. затвор, Христо Христов – условна, а Георги Близнаков бе осъден задочно, защото заминал за Украйна, където работел като шофьор. Тримата са гардове на Ториното.

Другите двама обвинени като помагачи за отвличането на Адриан са Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова.

Според обвинението Борисов и Марков са помогнали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли – шкода и опел. На 30 август м. г. Адриан Златков беше отвлечен близо до дома си, докато отиваше на работа. 11 дни по-късно той беше освободен и се прибра при родителите си. Тогава от МВР обявиха, че бащата Тони Златков е отказвал съдействие на полицията и не ги е информирал за действията си.

Досега не се знаеше за другата кола, която Борисов и Марков са дали на похитителите – опела. Дни след отвличането стана ясно, че младежът е бил причакан на метри от дома си в с. Герман, а

шкодата, с която

го похитили,

била крадена

9 дни по-рано

Тя била със затъмнени стъкла и синя лампа. Похитителите инсценирали полицейска проверка и 25-годишният младеж спрял. Той доброволно излязъл, а в колата му останали документите и телефонът.

Колата обаче бе записана от камери при дома на автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, който два месеца по-рано бил пуснат от затвора предсрочно. Мъжът, ядосал премиера Борисов с един от кримиподвизите си, вече отново е в затвора по друго дело.

Опожарената шкода беше открита няколко часа след похищението. Вероятно след като са качили Златков в нагласената като патрулка кола, похитителите, които са били с маски, са го прехвърлили в опела.

37-годишният Георги Джамбазов и 34-годишното му гадже Здравка Стефанова са обвинени, защото са купили и дали на похитителите симкартите, с които те са общували с бащата на Адриан, обясни за „24 часа“ адвокатката на четиримата Марияна Тодорова. Тя не знае дали Ивайло Борисов е купувал коли от „Софавто“.

От прокуратурата съобщиха, че четиримата са обвинени като помагачи и до задържането им се е стигнало

след активното

съдействие на

сръбското МВР

и прокуратура

Джамбазов работи като шофьор при Ториното. Марков също е сред служителите на Борисов. Любопитното за него е, че е дипломиран богослов. Завършил е Софийската духовна семинария, но никога не е работил като свещеник.

Засега не е ясно кои са похитителите на Адриан. Разследващите обясниха, че се събират още доказателства и е възможно да има и други задържани на по-късен етап.

Прокуратурата ще поиска от съда да задържи под стража Борисов, Марков, Джамбазов и Стефанова.

Само седмица след като беше освободен от похитителите, Адриан Златков се върна на работа в офиса на „Софавто“, където е мениджър на външнотърговския отдел, а баща му Тони е генерален директор.

От 10 януари т. г. баща и син основават нова фирма, показва справка в Търговския регистър. „Софмайнинг“ е с предмет на дейност придобиване и създаване на компютърни системи с цел придобиване и генериране на продукти, включително и криптовалути, както и търговията с тях.

Това предполага въвеждането на разплащане с биткойни при търговията с луксозни автомобили. Съдружници на Тони и Адриан Златкови са двама чужденци, с които имат и други бизнесотношения.

Ториното два пъти оправдан за дрога. Извозва строителни отпадъци

33-годишният Ивайло Борисов-Ториното е сред най-приближените на Златомир Иванов-Баретата. Криминално проявен е. Срещу него имаше две дела за разпространение на наркотици. Първото приключи през 2016 г. на последна инстанция. Златко Баретата беше осъден като лидер на бандата, но се оказа, че е изтърпял наказанието си под домашен арест. Ториното беше оправдан.

През 2013 г. Борисов отново беше арестуван заради разпространение на наркотици в София, Слънчев бряг и област Стара Загора. И този път според прокуратурата той е бил подчинен на Златомир Иванов-Баретата. Специализираният наказателен съд ги оправда. Решението на втората инстанция е същото, а сега делото е във Върховния съд. Един от обвинените като помагачи за отвличането на Адриан Златков – Георги Джамбазов, беше свидетел по това дело.

След инцидента на околовръстното шосе през 2016 г. МВР започна проверки на мутренските кортежи. Две седмици след побоя Ториното отново беше прибран на топло, но за малко. Тогава той подписа предупредителен протокол, че няма да нарушава обществения ред.

Официално Ивайло Борисов има участие в три фирми. „Рин Груп“, „Рин Ойл“ и „Рин Форест“. Първата извозва строителни отпадъци и ги депонира в сметища край София. Занимава се и с добив на строителни материали. Там Борисов е бил съдружник с Радослав Ангелков, който пък беше свидетел по делото му за дрога в спецсъда. Във второто дружество Ивайло Борисов все още е управител и собственик. То търгува с горива. Третото е за добив на дървесина. Полицаи си спомнят, че прякорът му идва още от ученическите години. Имал е автокъща, която се казвала „Торино“.

Тони Златков – бащата на отвлечения, е съдружник с бивш колега на Баретата

„Не съм близък със Златко Баретата, нито с Иво Ториното. Виждал съм ги, защото са идвали в автокъщата да гледат коли“, каза пред медиите в сряда Тони Златков, бащата на отвлечения Адриан. Златомир Иванов, който е близък на Иво Ториното, също беше извикан за разговор във вторник, но в ГДБОП, а не в столичната полиция.

Все пак връзка между Тони Златков и Златко Баретата има, макар и косвена, показа проверка на „24 часа“. Един от дългогодишните съдружници на Тони Златков е Иво Русинов. Двамата са съсобственици и управители на „Софпартнърс“ ООД. Иво Русинов е бивш служител на отряда на баретите от времето, когато и Златомир Иванов е бил там. Двамата напускат по едно и също време – през 1995-а. На 5 юли с.г. Златомир Иванов, Иво Русинов и колегата им Кольо Колев влизат в заведение в центъра на София, където на съседна маса са криминалните типове Веско Въртийски-Патичето и Ларсен Луканов. Те откриват стрелба по бившите командоси, но баретите отвръщат на огъня. Патичето е убит. Разследването беше прекратено. Години след това Златомир Иванов и Иво Русинов се занимават с бизнес, както и повечето им колеги от отряда до 1995 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar