Предполагаеми показания на премиера Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, бяха публикувани във фейсбук от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Наистина ли това са показанията на свидетелят Петков, които предполагат неотложност при процесуално – следствени действия? Това е гавра с институциите и правото!“, пише Атансова във фейсбук. По-рано същите две страници, за които се твърди, че са показанията на премиера, бяха публикувани и от сайта „Афера“.

В документа пише, че разпитът на премиера Петков е започнал в 12,55 ч. на 17 март.

„От средата на декември 2021 г. заемам длъжността „министър председател“ на Република България. В тази връзка и по моя покана на 16 март 2022 г. имах среща с г-жа Лаура Кьовеши, Европейски прокурор, която среща се проведе в моя кабинет в сградата на Министерски съвет. В хода на срещата разговаряхме с г-жа Кьовеши за казуса свързан със информация подадена от Васил Божков във връзка с неговите твърдения, че е изнудван от г-н Владислав Горанов, г-н Бойко Борисов и г-жа Севделина Арнаудова и че г-на Владислав Горанов е получавал средства в големи размери и чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавна комисия по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили средства надвишаващи половин милиард лева, както бях информиран от представения доклад на АДФИ № ДИД 1 СФ-15/ 25.06.2021 г.“, пише в предполагаемите показания.

„Аз изразих загриженост за адекватната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия в обхвата на тяхната компетенция. Допълнително във вчерашния ден получих доклад със задълбочен анализ от Министерството на финансите върху дейността на Изпълнителната агенция „ОСЕС“ и Дирекция „Национален фонд“ при МФ относно систематични дефицити в управлението и контрола на средствата от еврофондове по време на когато г-н Горанов е бил министър на финансите. Моите притеснения са, че ако се окажат верни твърденията изнесени от г-н Божков и в медийното пространство и това води до предположението, че г-н Горанов е участвал в корупционни действия, то гореописания доклад може да бъде индикативен, че има риск подобни действия да са били свързани и с нивото на контрол върху Дирекция „Национален фонд“ при МФ и ИА „ОСЕС“.

След вчерашното събитие аз имам притеснение, че ако засегнатите лица се сдобият с информация за тези нови събития има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина, чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и потенциално оказване на влияние върху свидетели.

Информирах ръководството на Министерството на вътрешните работи незабавно с тези факти, за предприемане на необходимите мерки и действия в рамките на тяхната компетентност. От разговора с министъра на вътрешните работи разбрах, че вече има образувана преписка по случая в ГДНП.

Това е което мога да кажа по случая. Протокола прочетох лично и удостоверявам с подписа си, че показанията ми са записани правилно“, завършва документът.

Според разпространените документи разпитът е приключил в 14,15 ч.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar