Европейската прокуратура ще има в България собствена администрация, разследващи полицаи и следователи, за което предвиждаме законови промени, обяви началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова малко след 22 ч. пред журналисти.

Новината била съобщена на евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), които дойдоха в София по поръчка на лидера Манфред Вебер да проучат защо властите са арестували лидера на сестринската им партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещата им с премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков продължаваше над два часа и половина, когато Бориславова слезе да брифира медиите, за да не чакат цяла нощ пред кабинета на премиера.

„Представителите на ЕНП бяха запознати с фактите. Изложени бяха всички съображения към процедурата и последните събития. Премиерът сподели своите наблюдения относно системните проблеми на българската съдебна система и управлението на евросредствата“, каза Лена Бориславова.

Премиерът им разказал за подозрителните кредити, раздавани от Българската банка за развитие, ситуацията с язовирите, с автомагистрала „Хемус“, с поддръжката на републиканската пътна мрежа – „дейности за 5 млрд. лв., за които няма проведени обществени поръчки“, добави началничката на кабинета на премиера.

„Бяха обсъдени и възможностите как институциите да работят по-добре в управлението и опазването на евросредствата. Кирил Петков пое ангажимент да предостави на евродепутатите доклада на Министерството на финансите за одитните процедури по евросредства. Двете страни подчертаха изключително високото доверие, което имат в делегираните прокурори в България“, каза още Лена Бориславова.

Тя добави, че не е оказван политически натиск върху работата на МВР. Единствената роля на премиера бе да даде пълна свобода на разследващите органи, каза Бориславова.

По повод изтеклите в някои медии свидетелски показания на премиера Кирил Петков, които станаха повод за претърсванията по неотложност в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, началничката на кабинета на премиера обвини прокуратурата, че издала документите на медиите.

„Всичко в тази държава тече, не бих заподозряла органите на МВР, а на прокуратурата, това изтича, след като те са се запознали с нея“, каза още Лена Бориславова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar