Талибаните дадоха първата си телевизионна пресконференция в Кабул след овладяването на Афганистан, предава Би Би Си.

Техният говорител Забихула Муджахид, който се появява пред камерите за първи път, каза, че съвсем скоро новото правителство ще реши какви закони да въведе в страната, като очерта някои основни правила.

„След 20 години борба ние еманципирахме страната и изгонихме чужденците. Това е горд момент за цялата нация“, каза той. Муджахид добави, че страната не трябва да има врагове, както вътре в Афганистан, така и външни наместници.

Той обясни, че талибаните не искат да виждат хаос в Кабул. Първоначалният план е бил да спрат пред портите на столицата, за да може процесът по предаването на властта да приключи безпроблемно.

„Но за съжаление предишното правителство беше некомпетентно … техните сили не можаха да гарантират сигурността. Трябваше да направим нещо. Трябваше да влезем в Кабул, за да гарантираме сигурността на жителите“, казва Муджахид.

По повод притесненията на международната общност, че талибаните ще наложат шериата, което до голяма степен означава дискриминация за жените и налагане на жестоки закони, говорителят заяви, че афганистанците имат право на свои собствени правила и разпоредби в съответствие с религиозните си ценности и че се ангажират с правата на жените съгласно системата на шериата.

“Те ще работят рамо до рамо с нас. Бихме искали да уверим международната общност, че няма да има дискриминация“, каза Забихула Муджахид и допълни, че след като бъде сформирано правителството, ще бъде решено и какви закони да бъдат представени на нацията. Талибаните по-рано призоваха жените да се присъединят към правителството, опитвайки се да овладеят положението в столицата.

Във видео, споделено в Туитър от иранската журналистка Масих Алинеджад, се виждат четири афганистански жени, които протестират на улица в Кабул, докато са заобиколени от талибански бойци.

Алинеджад казва, че тези “смели“ жени просто искат да работят, да се образоват и да участват в политиката. “Надявам се към тях да се присъединят повече жени и мъже“, добави тя.

Медиите също трябва да се съобразяват с ислямските ценности, да отбелязват недостатъците на новото управление, но и не трябва да работят срещу него, заяви Муджахид.

На въпрос относно съдбата на афганистанци, които са си сътрудничили с чужди сили, Забихула Муджахид каза, че никой не е заплашен с отмъщение и че една от целите на новото управление е да задържат младите в страната. “Никой няма да почука на вратата им и да ги попита за кого са работили. Те ще бъдат в безопасност. Никой няма да бъде разпитван или преследван“, заяви той.

Междувременно руският посланик в Афганистан заяви, че е имал “конструктивна“ и “положителна“ среща с представители на талибаните в Кабул, за да обсъди сигурността на руската дипломатическа мисия, съобщава AP.

Посланик Дмитрий Жирнов каза пред руската държавна телевизия, че срещата е била “посветена изключително на сигурността на посолството“.

Русия определи талибаните за терористична организация през 2003 г., но оттогава е била домакин на няколко кръга от преговори в Афганистан с участието на организацията, последните от които се проведоха през март.

Москва, която води 10-годишна война в Афганистан, завършила с изтеглянето на съветските войски през 1989 г., направи дипломатическо завръщане като посредник между враждуващите афганистански фракции и се състезаваше със САЩ за влияние в страната.

––––-

„Ню Йорк таймс“ съобщи, че американските спецслужби са предупреждавали за бързия крах на афганистанската армия въпреки уверенията на Байдън, че това е малко вероятно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar