Прокуратурата е проточила твърде дълго във времето производствата от преди година по случаите на полицейско насилие срещу протестиращи. Депутатите от ресорната временна комисия обаче трябва да разширят кръга от теми като включат въпроса дали освен полицията на място е имало и хора от други охранителни структури, както и да се издирят лицата, провокирали самата полиция. Това коментира пред Би Ти Ви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

„За себе си виждам ненужно прилагане на насилие след като лицата вече са задържани. Има действия, които превишават правомощията“, каза юристът и добави, че прокуратурата трябва да обясни „защо при фактически несложна ситуация производството продължава повече от година“. Неговото обяснение е, че „или се разточва във времето, за да не се реализира административна или наказателна отговорност, или да се окаже натиск на лица“.

Министърът добави, че временната комисия в Народното събрание би трябвало да изясни и други съществени въпроси, например, дали при публични прояви са участвали и други формирования освен полицията, дали охранителни структури са участвали в провокирането на някои реакции, както и да се издирят лица, които са провокирали полицаи.

Стоилов вижда правна възможност главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан по този повод в парламента. „Конституцията е предвидила не само главният прокурор да изготвя доклади, но и чрез тях да комуникира пряко с Народното събрание. Народните представители са в правото си да изискват да представи и мотивира доклада си и да отговори на техни въпроси“, каза той.

„Главният прокурор иска да работи в комфортна среда, където може да доминира процеса и се чувства като че ли неуютно в други случаи,“ каза Стоилов. По думите му главният прокурор не трябва да отговаря по конкретни досъдебни производства, но той отговаря за дейността на другите прокурори и в дейностите на неговия обхват е да обясни защо една година действия по полицейското насилие не са достигнали до краен резултат – внасяне в съда или прекратяване. Това са въпроси по методическата дейност, каза Стоилов и добави, че „има начини въпросите да се поставят принципно без да се навлиза в конкретни казуси“.

Вижте във видеото кадри от насилието на 10 юли 2020 г. пред входа на Министерския съвет, които за пръв път бяха представени пред обществеността миналата седмица в парламентарната комисия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar