Таксите за парични преводи в евро от и към България може да намалеят драстично, ако Европарламентът гласува регламент, в който бъде записано, че те не могат да са по-високи от тези при левови операции. Предложението е на българския евродепутат Ева Майдел, която го представи пред Комисията по парични и икономически въпроси на Европарламента, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Сега в Европа има две категории потребители на платежни услуги- тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат високи такси, мотивира се Майдел пред комисията. (Какво още каза тя – виж вляво.) Според изследване на „Делойт“ банките у нас поддържат едни от най-високите такси за получен превод в евро – между 30 и 60 лв. за превод от 10 евро, аргументира се Майдел. Тя предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Според нея потребителите трябва да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Таксите за теглене от банкомат в чужбина трябва да са толкова, колкото са и в държавата, от която е издадена съответната кредитна или дебитна карта. Банковите институции и търговците повече няма да могат да начисляват високи такси, като това ще важи и за покупките онлайн. Тези текстове от закона за платежните услуги и платежните системи, приети заради европейска директива, вече са в сила. Това означава, че ако таксата на банката издател за теглене от банкомат у нас е 1 евро, то толкова ще ви бъде начислено независимо в коя държава и банка в ЕС теглите. В България повечето банки имат различна тарифа в страната и чужбина за теглене от банкомат и плащане на ПОС терминал.

Директивата защитава и потребителите при кражба или загуба на карта, като собственикът покрие загуба само до 100 лева. Остатъка покрива банката. Директивата вече даде по-големи права на хората и при наемане на хотел или автомобил. Досега търговецът можеше да блокира пари от сметката на клиента за няколко дни, което вече е забранено.

Ще спестим на европейците 1 млрд. евро на година от такси, заяви Ева Майдел

– Каква е целта на предложението, което правите пред Европарламента, г-жо Майдел?

Целта е да се премахне още една пречка пред единния пазар. Сериозен регламент, за който се борих месеци да бъда одобрена за докладчик. Бивши гуверньори на банки искаха да получат доклада, но с множество аргументи убедих колегите да ме подкрепят. Настоявах пред ЕК да излезе с такова законодателно предложение от много време, радвам се, че вече работим по него. Ще спестим близо 1 милиард евро на година на европейците от банкови такси.

– Ако бъде прието, то ще се отрази ли на всички такси, или засяга само тези при операции по превалутиране от левове в евро и обратно?

– Промените засягат само таксите, свързани с презграничен превод на евро. Т.е., не се регулират обменните курсове, а допълнителните такси на банките, които те начисляват за извършване на услугата.

Тези такси в България на вътрешен превод са в порядъка на 1-2 лева, а за презграничен са между 30 и 60 лева. Регламентът ще направи така, че таксите за презгранични преводи в евро да не могат да са по-високи от тези в левове.

– Регламентите са задължителни за държавите, но доколкото банките са частни, трябват ли поправки в закона за платежните услуги, за да влязат в сила?

– Регламентът е с пряка приложимост в държавите и няма нужда от допълнително действие, за да има ефект и да се прилага.

– Каква е прогнозата ви – ще бъде ли прието това предложение и откога може да започне да действа?

– Целта ми е европейците бързо да видят практически ползи от работата ни. Очакванията са да гласуваме доклада в Европейския парламент през ноември 2019 г. и след бързи преговори с държавите членки и съвета, промените да влязат в сила през първата половина на 2019 г. Имам подкрепата на основните политически партии в ЕП – социалисти, либерали, консерватори и, разбира се, ЕНП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar