Вечерта преди взрива в блок 302 във варненския квартал Веселин Димитров е местил мебели, с което увеличил силата на ударната вълна, заяви окръжният прокурор Красимир Конов. Той е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан, които е запалил. На място са били намерени и иззети 2 бутилки с газ, а миризма на бензин е имало по вещите във взривения апартамент.

Установена е самоличността на двете жертви на експлозията в блок 302 в квартал „Владислав Варненчик“ във Варна, съобщи окръжният прокурор Красимир Конов. По неговите думи косвените доказателства сочат, че телата са на издирвания Веселин Димитров и неговата 53-годишна съседка. Най-вероятно утре ще излязат резултатите от ДНК експертизите, които окончателно да потвърдят това. Вече четвърти ден продължават действията по установяване на причините, довели до инцидента. Обемен взрив с последващ пожар е причина за двете жертви и значителните материални щети. Той най-вероятно е предизвикан от висока концентрация на газ пропан-бутан и бензин. Категоричен отговор за това обаче ще даде комплексната експертиза в областта на химията и взривното дело. Тя е възложена на специалисти от лабораторията на Специализирания отряд за борба с тероризма в София.

От нея се чакат и отговори на въпросите какви вещества са използвани за взрива и за последвалия мощен пожар, направил негодни за обитаване два апартамента и нанесъл щети и на други домове във входа, каза още окръжният прокурор. Назначена е и пожаро-техническа експертиза, за да се установи начинът на възпламеняване, както и дали не се касае за късо съединение. Установени са негови близки, които също са разпитани. Последният негов разговор е бил спокоен, мислил е за бъдещето. Намерени са вещи с миризма на бензин. На място са иззети 2 газови бутилки. От прокуратурата посочиха още, че според експертизата той е склонен към физическо насилие. На по-късен етап се надяваме да имаме пълен профил на Веселин Димитров, добави Конов. На 22 декември 2019 г. жената, с която живеел на семейни начала, е подала жалба в полицията за домашно насилие, обяви заместник-директорът на ОД на МВР-Варна Адриян Ангелов. Съдебният медик установил, че има нанесена лека телесна повреда, водеща до временно разстройство на здравето. След решение на съда е издадена ограничителна заповед, при която Веселин е трябвало да напусне жилището, което е собственост на жената, с която живеел на семейни начала. Полицейски служител се свързал с Димитров, който обещал да не създава проблеми при напускането на апартамента, собственост на съжителката му. Междувременно потърпевшата е била настанена в кризисен център.

При взрива в ранните часове на 13 януари загинаха двама души, а над 10 бяха ранени. Няколко семейства са настанени в общински жилища, тъй като домовете им са унищожени или са със значителни щети. До момента са извършени 14 огледа и са разпитани 20 свидетели. Активните действия по разследването продължават.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar