Полша и Унгария може да бъдат лишени от гласа си в Съвета на ЕС, ако продължават да не спазват върховенството на закона. По т.нар. процедура по член 7 вече бяха предприети редица стъпки. В четвъртък Европарламентът в Страсбург одобри резолюция, с която отново поиска създаването на нов механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Той трябва да бъде под формата на ежегодна независима оценка.

Полша и Унгария обаче си обещаха взаимно да се защитават, за да не се стигне до единодушие за отнемане на гласа им при евентуално гласуване в Европейския съвет.

Документът на ЕП бе одобрен от 446 депутати от 5 партии, включително ЕНП, в чието семейство влиза управляващата в Унгария партия „Фидес“. Депутатите в Страсбург настояват да бъдат официално включени в изслушванията с националните власти в двете страни.

По време на дебата в ЕП от името на Европейски консерватори и реформисти, където членува управляващата в Полша партия „Право и справедливост“, говори бившата премиерка Беата Шидло. Според нея съдилищата в Полша са свободни и независими, Варшава защитава върховенството на закона и съдиите могат да протестират, без никой да ги спира, а всеки, който твърди обратното, лъже.

По-рано ЕК пък поиска спешно разпореждане от Европейския съд за спиране на работата на Дисциплинарната камара на Върховния съд в Полша. Този орган е съставен единствено от съдии, избрани от Националния съвет за съдебната власт, който пък се назначава от полския парламент.

„Работата на този дисциплинарен състав увеличава заплахата от унищожаване на полската съдебна система“, предупреди пред ЕП еврокомисарката по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Повод за действията на ЕК са промените в полския закон за съдебната власт, които предвиждат наказание за магистрати, които критикуват съдебните реформи на правителството, както и забрана за отправяне на запитвания до Съда на ЕС за тълкуване на европейското законодателство. Това предизвика протест във Варшава, на който магистрати от цяла Европа недоволстваха с тогите си срещу опитите за намеса на правителството в независимата съдебна власт.

До отнемането на гласа им обаче засега има време. На по-късен етап Европейският съвет може да реши, с единодушие и с одобрението на ЕП, че има сериозно и системно нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Това може да доведе до санкции като суспендиране на правото на глас в Съвета на ЕС и в Европейския съвет.

Чехия също бе тема на дебатите на ЕП на първата за годината сесия. За нулева толерантност към конфликта на интереси с чешкия премиер Андрей Бабиш се обяви еврокомисарят по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичус, докладчик по темата.

Бабиш е обвинен в злоупотреба с програми на ЕС, като се твърди, че е използвал властта си за увеличаване на личното си богатство. Комисията на Европарламента по бюджетен контрол е поискала организирането на мисия за установяване на фактите в Чехия между 26 и 28 февруари с цел разследване на предполагаемите нередности. Европейският парламент ще гласува резолюция за приключването на дебата в някоя от следващите сесии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar