Сряда сутрин през септември в София. Обявена е демонстрация пред съдебна институция. Целта ѝ е да подкрепи певица, срещу която има сигнал за хомофобски позиции. ЛГБТ организации я обвиняват в дискриминация.

Казусът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС), където в деня на протеста се провежда заседание.

Като организатори на събитието в подкрепа на певицата са посочени националистически Фейсбук страници. Партия ВМРО и сдружение „Род“, което заедно с БСП събираше подписи за референдум срещу т.нар. „джендър идеология“, също заявяват съпричастност.

Неочакваното в случая е за коя певица става въпрос.

Това е пънк и рок звездата Милена Славова, символ на свободата и демокрацията от началото на 90-те години на миналия век. С музиката и участието си в демонстрациите от 1990 г. тя се превръща в една от попкултурните емблеми на началото на българския преход след падането на комунизма.

Сега същата певица, по-известна само като Милена, е обвинявана в насаждане на омраза към ЛГБТ общността. Случаят стига чак до административния съд. А пънкарката получава подкрепа от националистически организации.

Сякаш кралицата на българската рокмузика – както често я наричат, е заживяла в песента си „Ха-ха“, където пее: „Създадох вечния скандал!“

Как се стигна дотук?

„Опитах се да светя като крушка“. Коя е Милена Славова

Бунтарка. Символ на свободомислието. Идол на няколко поколения. Пънк икона. Дамата на българския рок.

Това са част от определенията по адрес на Милена в нейния сайт и в коментари на почитатели. Певицата започва музикалния си път в средата на 80-те, а по-късно основава група „Ревю“.

Голямата слава на Милена обаче идва с началото на соловата ѝ кариера. Периодът съвпада с края на комунистическия режим в България и с началото на прехода към демокрация и пазарна икономика.

Наред с музиканти като Васко Кръпката и групите „Щурците“ и ФСБ, Милена пее на големите „сини“ митинги на Съюза на демократичните сили (СДС) – демократичната опозиция на Българската комунистическа партия (впоследствие преименувана на „социалистическа“) след 10 ноември 1989 г.

През 1991 г. излиза албумът на Милена „Ха-ха“, в който има и песни с политически текстове – „Не’ам нерви“, „Месо“, „Защо“. От тези песни са цитатите „Опитах се да светя като крушка“ и „Създадох вечния скандал“.

В интервю за „24 часа“ от 2013 г. певицата разказва за този период: „Тогава друга идея [освен „синята идея“ за демокрация и свобода] нямаше. Цялата ми енергия и внимание бяха съсредоточени върху това, че идва демокрацията.“

„Всичко цветно има край“. Обвиненията в хомофобия

През юни 2021 г. Милена Славова споделя във Фейсбук предизборен клип на националистическите партии ВМРО, „Воля“ и НФСБ, тогава обединени в коалицията „Българските патриоти“.

Във видеото има кадри от София Прайд – ежегодно шествие за правата на ЛГБТ общността, придружени от надписа: „Над християнска Европа тегне опасност“.

В публикацията си към клипа Милена пише: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци.“

Същевременно певицата прави подобни хомофобски изказвания и в телевизионно участие, в което накрая заключава: „Дискриминацията е към нас вече“, имайки предвид хетеросексуалните хора.

ЛГБТ организация „Действие“ се обръща към Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради думите на Милена Славова. „Става въпрос за обиди и унизително отношение към представители на ЛГБТ общността“, казва за Свободна Европа адвокат Деница Любенова от организацията.

„Едновременно с това твърдим, че има и тормоз и преследване спрямо ЛГБТ общността по смисъла на Закона за защита от дискриминация“, добавя тя.

Първо преписката е в КЗД, която не намира нарушение и решава, че изказванията на Милена не представляват „омраза и агресия“ спрямо ЛГБТ хората.

„Действие“ обжалва решението на Комисията пред Административен съд – София град, който заключава точно обратното. Магистратите смятат, че дискриминация има. КЗД обаче обжалва това решение. Именно с нейната жалба случаят стига до Върховния административен съд. Там Милена Славова е само подпомагаща страна по делото и всъщност не е съдена, както се твърди в социалните мрежи.

Решението на ВАС се очаква след около месец. Адвокат Любенова предполага, че е по-вероятно изходът от делото да е връщане казуса в КЗД за преразглеждане. Това обаче е само допускане.

„И никой не пита защо“. Подкрепата от националисти

Няколко дни преди това в профила си във Фейсбук Милена публикува статус за делото във ВАС, който впоследствие изтрива. В отговор на новината се появява събитие в социалната мрежа за протест под надслов „Подкрепа за Милена Славова и свободата на словото!“.

Като организатори са посочени страниците „Български национализъм“, „Война и мир“ и „Куберовъ воинъ“. И трите изразяват националистически тези и послания.

В допълнение се разпространява и петиция в подкрепа на Милена, която събира близо 11 хиляди подписа за кратко време. Според приложението CrowdTangle петицията е споделяна във Фейсбук групи като „Поход за семейството“, „Дискусионна група на „Война и мир“ и „Асоциация общество и ценности“ (една от организациите, които през 2018 г. се противопоставиха на ратификацията на Истанбулската конвенция с аргументите за „джендър идеологията“ – б.а.).

Партиите зад видеото, което Милена споделя през 2021 г., също са известни с националистическата си ориентация и с това, че се противопоставят на движението за права на ЛГБТ хората, което те определят като „джендър идеология и пропаганда“.

Една от тези партии – ВМРО, има позиция и за сегашния случай: „Заставаме до Милена срещу опита да бъде наложена джендър диктатурата над нормалните хора, а устата им да бъде затворена.“

Бившият главен прокурор Иван Гешев също защитава Милена. Гешев, който през юли обяви, че създава нова патриотична политическа партия, определя певицата като жертва на „системен тормоз“. В пост във Фейсбук той пише: „Да защитим Милена, защото тя е една от нас!“

Според някои коментари в социалните мрежи делото срещу Милена е ключово „за защита на семейството и християнските ценности“, а целта му е „да уплаши всички ни и най-вече други известни личности да не се обявяват против тази идеология“.

Всичко това създава впечатлението, че демонстрацията не е просто в подкрепа на певицата.

Все пак не само крайни организации подкрепят Милена. По неин адрес се изказва и Васко Кръпката, който е известен с либералните си позиции. Той подкрепя петицията в защита на Милена, но добавя, че не е съгласен с много нейни мнения и с това, че тя споделя публикации „от кремълските фабрики за фалшиви новини“.

В профила си певицата често споделя публикации, брандирани от Фейсбук като „фалшива информация“ – манипулирани снимки от фронта на войната на Русия в Украйна или дезинформация, свързана с коронавирусната пандемия.

„Преди Милена е представлявала пънк сцената в България, която се свързва с протест срещу всичко, което влиза в рамки“, казва Деница Любенова, която преди също е била почитателка на певицата.

„Но сега тя просто преповтаря едни и същи неща, които се твърдят от крайнодесни привърженици в доста целенасочена дезинформационна кампания срещу ЛГБТ общността.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar