„Роенето на комисии не е добро законодателно усилие. Противодействието на корупцията е преди всичко отговорност на съдебната система. Не може да създаваме нов съдебен корпус“. Това заяви бившият вътрешен министър Веселин Вучков в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS по повод обсъжданите промени в Антикорупционната комисия.

Според него ще бъде дублиране на функции идеята за промяна в КПКОНПИ, която предвижда разделянето на Комисията. „Това, че на новата КПКОНПИ даваме разследващи функции, служителите основно ще се вземат от МВР, ще предизвика едно напрежение сред институциите. Имаме около 500 следователи, 2000 прокурори – нужно ли е да създаваме още структури? Колко структури за борба с корупцията създадохме в последните години, запита той и изброи различни органи. „Все борим корупцията и все няма резултати“, каза Веселин Вучков.

В тази комисия не трябва да има отделно звено за подслушване, комисията трябва да иска използване на технически средства, обясни той. Юристът очаква и в промените в Антикорупционна комисия да бъде вписано, че е забранено началниците да се намесват в работата на дознателите.

Бившият вътрешен министър Вучков подкрепя идеята главният прокурор да има само един мандат.

Относно реформата в службите, той заяви: „Нашата Конституция е бедничка откъм текстове за службите, така беше направена през 1991 г.“. По думите му първите закони за службите ни са написани през 2015-та година. Тогава е имало дебат дали да се направи единно разузнаване с военен компонент. „Сега отново се повдига тази тема, не знам дали времето е подходящо за това“, каза бившият вътрешен министър, без да споменава войната в Украйна.

Вучков смята, че депутатът от ДПС Делян Пеевски бърка понятията с искането си да бъде сменен състава на Инспектората на ВСС. „Нека се знае, че Инспекторатът към ВСС не може да се докосне до вътрешното убеждение на съдии, прокурори и следователи. Той може да провери дали е спазен случайния подбор на съответния състав – това е направено на първа инстанция в съда. Защо Народното събрание досега не избра нови членове на ВСС“, каза Вучков.

В началото на предаването Вучков представи своята книга „Места, събития, човеци“, в която разказва за съдбите на известни български юристи. Например – патриархът на българската литература Иван Вазов е бил съдия от Беровица. В книгата се описва и съдбата на игумен Калистрат се противопоставя на изравянето на гроба на цар Борис Трети навръх Великден, но е пратен в затвора в Шумен. Описва се и юридическата кариера на Алеко Константинов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar