Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което подкрепи позицията на президентската администрация и отмени акта на апелативен съд в полза на непълнолетна нелегална чужденка, получила правото да направи аборт докато е била в център за задържане, предадоха световните агенции.

Върховните съдии обаче не подкрепиха започване на дисциплинарно производство срещу адвокатите на непълнолетната, поискано от изпълнителната власт, която е страна по делото. Магистратите отмениха апелативното произнасяне, защото спорът вече е лишен от основание, тъй като момичето е успяло да направи аборт.

17-годишната чужденка, задържана в Тексас след незаконно влизане в САЩ, поиска през септември да направи аборт, предаде БТА.

Властите я накараха да избира или да се откаже от аборт, или да бъде депортирана и да прекъсне бременността си другаде.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) пое защитата на момичето, а делото доби символно значение за проблемите, засягащи правата на жените и на имигрантите.

Федерален апелативен съд в открито заседание на 24 октомври потвърди правото на младата имигрантка да направи аборт. Медицинската интервенция е била извършена веднага след това, рано сутринта на 25 октомври.

В пространна жалба от 130 страници до Върховния съд министерството на правосъдието обвини адвокатите на ищцата, че подтикнали прекъсването на бременността без да дадат на другата страна възможност да доведе докрай спора в съда.

Върховният съд разпореди в съдилища от по-долни инстанции да продължат делата на други задържани имигранти, които са в сходно положение.

ACLU през октомври заведе дело срещу правосъдното министерство, с което целеше постигане на съдено решение, което да е задължително при всички подобни случаи в бъдеще.

В иска се настоява незаконните мигранти да имат същото право на оборт, каквото имат американските гражданки.

На 30 март федерален съдия във Вашингтон издаде разпореждане, което забранява на изпълнителната власт да възпрепятства правото на аборт на задържани непълнолетни мигрантки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar