Министърът на околната среда Нено Димов обжалва съдебното решение, че новият план за национален парк Пирин трябва да мине през екологична оценка. След решението на първа инстанция на Върховния администртивен съд от края на април, експерти на ЮНЕСКО също настояха за извършване на пълна екологична оценка на новия план за управлението на парка, както и за отлагане на промените в настоящия план от страна на правителството.

Въпреки тези констатации и на ВАС, и на ЮНЕСКО, Димов внесе жалба на втора инстанция срещи решението на съда за Пирин. Като мотив за исканата от него отмяната на съдебното решение Димов посочва, че то е неправилно, защото нарушение на материалния закон, постановено е при съществени нарушения на съдопроизводстените правила и е необосновано.

Сред основанията за неправилност на съдебното решение Димов повтаря и тезата си, че смисълът на плановете за управление на защитени територии е да играят роля на рамков документ за водене на политика, а не да предвиждат конкретни инвестиционни намерения. Това твърдение отново влиза в противоречие с констатацията в проекторешение на Комитета за световното наследство, което ще бъде гласувано през юни 2018 г., че плановете за управление не са рамков документ.

През април тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г., с което тогавашният служебен екоминистър разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта.

Без да изчака съдебното решение кабинетът избърза да гласува промени за план за управление на Пирин на заседание между празничните дни – 28 декември 2017 г., с които позволи строителство на спортни съоръжения в ски зоната и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на парка (текстът на промените съдържа неточности и пропуски, които дават възможности за различно тълкуване на плана в бъдеще). Измененията са съществени за функционирането на намиращия се под закрилата на ЮНЕСКО парк и са направени отново без да се оцени как новите дейности ще се отразят на околната среда.

Природозащитни организации в коалиция „За да остане природа в България“ настояват за идентична екологична оценка на промените в стария план на Пирин. Но правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказват до момента да изпълнят тази задължителна процедура с аргумент, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало. Като мотив за негативното си становище Димов обичайно изтъква, че в плана липсват каквито и да било действия и инвестиционни намерения, а става дума само за въвеждане на режими, които не трябва да се оценяват.

Целта на екологичната оценка на план за управление на национален парк е да установи възможните рискове за защитените територии и околната среда в парка. При положение че сегашните изменения разрешават нещо, което преди е било забранено, а именно строителство на ски съоръжения и писти в определени зони, е редно тази съществена промяна да бъде подложена на анализ и оценка.

Брюксел също държи на екооценката на плана

В края на миналата година и от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, също заявиха, че българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана на Пирин в изпълнение на европейското законодателство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Морило
Морило
10 юни 2018 18:47
Гост

Надявам се, че Нено Димов ще успее да се пребори с безумните и измислени претенции на наглите псевдо еколози.

Марто
Марто
06 юни 2018 22:30
Гост

Ами ще го обжалва защото това решение беше взето под зелен натистк.

Ралица
Ралица
05 юни 2018 20:15
Гост

Много се забавлявам с това решение. Зелените обжалват всяко решение на държавата или бизнеса и като загубят делото почват да обжалват на ново. Така блокират инвестиции за милиони и създаване на работни места. Обаче сега като Нено Димов обжалва, пищят колко било нагло от негова страна. Абе няма кой да им тегли един бой на тия и да си седнат на задниците.