Холандската прокуратура повдигна обвинения в убийство на четирима заподозрени в свалянето на самолета на авиокомпания „Малайзия Еърлайнс“ в Украйна през 2014 г., предаде Ройтерс. Заподозрените за атаката, в която загинаха 298 души, са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и украинецът Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Делото ще започне на 9 март 2020 г. в Холандия. Най-вероятно те ще бъдат съдени задочно, защото Харченко е в контролираните от сепаратистите части на Украйна, а Москва едва ли ще предаде тримата си граждани.

„Боинг 777“, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален през юли 2014 г. Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка „Бук“ от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна. Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, каза разследващият екип пред репортери.

Холандската прокуратура даде и подробности за заподозрените. Сергей Дубински е ръководил военната разузнавателна агенция на Донецката народна република (ДНР) през 2014 г. Той е бивш агент на Главното разузнавателно управлениена Москва (ГРУ). Групата му координирала транспортирането на „Бук“ на 17 и 18 юли и осигурила охраната на площадката южно от Снижне. Неговата група вероятно е играла ключова роля в свалянето на самолета, като е помислила, че е вражески.

Игор Гиркин е военен министър на ДНР през 2014 г и бивш служител на ГРУ. Вероятно той е бил напълно наясно с разполагането на системата в Украйна от Русия. Бил е в близки контакти в средата на юли 2014 г. с Пулатов и Харченко, които се смята, че са гарантирали сигурността около мястото, където бил разположен зенитно-ракетният комплекс. Гиркин отрече да е виновен за трагедията. „Всичко, което мога да кажа, е, че боингът не е свален от бунтовниците“, каза той.

Олег Пулатов е бивш военнослужещ от руската армия. Той е замесен в охраната на зенитно-ракетния комплекс южно от Снижне.

Леонид Харченко е свързан е с охраната на зенитно-ракетния комплекс. Украинецът също може да е замесен в транспортирането на системата от Донецк до площадката и последвалото ѝ връщане в Русия.

Воденият от Холандия международен разследващ екип е получил от украинските власти около 150 000 прехванати телефонни разговора, които съдържат доказателства, свързани със случая с MH17. Зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск.

Досега Москва неведнъж е отричала съпричасност на руски военни в самолетната катастрофа. От министерството на отбраната твърдяха, че руски „Бук“ никога не са пресичали границата с Украйна, а ракетата, свалила самолета, не е била зачислена към руската армия.

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха „Боинг 777“ изрази облекчение, че 5 години след трагедията някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar