Германия е прекратила договорите си с компаниите, натоварени със създаването и оперирането на системата за плащане на тол таксите за автомобили. Новината идва от Министерството на транспорта, след като Съдът на Европейския съюз се произнесе, че тарифата за пътните такси дискриминира чужденците.

Върховният съд на ЕС се произнесе по оплакване на Австрия и Холандия, които смятат, че Берлин прилага двойни стандарти. Проблемът е, че таксите уж са за всички, но немските граждани получават облекчение, чрез което намаляват данъците си.

През декември 2018 г. германският билетен оператор CTS Eventim и австрийската Kapsch TrafficCom сключиха договори със страната на стойност €2 млрд., за да управляват тол-а. Kapsch се е заела и с въвеждането на българската тол система, която все още не е ясно кога ще заработи. Първоначално стартът бе насрочен за 16 август, но тестовете закъсняха и се наложи отсрочка поне до края на годината.

Говорител на CTS Eventim отказа да коментира отмяната на договора, но заяви, че компанията поддържа изявлението си от вторник, че договорите съдържат защитни разпоредби, които предпазват от щети опериращата компания и нейните акционери.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar