Анна Белизарио имала силна алергия към мляко – преди да опита десерта, прочела етикета му, попитала и сервитьора. Изпада в кома и умира само след 2 лъжички

Прокурори от Милано поискаха да изправят на съд производители на тирамису, обявено като веганско, заради което почина 20-годишната Анна Белизарио.

Джузепе Лойеро, представител на фирмата производител, и майка му Джована Аноя, която отговаряла за производството, ще бъдат подведени под съдебна отговорност за непредумишлено убийство. Предприятието им произвеждало продукта „Тирамисун“, обявен като тирамису за вегани, но

в него били открити следи от мляко

В резултат на това Анна, която била силно алергична, изпаднала в анафилактичен шок и след 10-дневна кома починала в миланската болница „Сан Рафаеле“.

На двамата представители на фирмата е издадена забрана за предприемаческа дейност за 1 г. Според прокурора сладкишът за вегани съдържал маскарпоне. От разследването станало ясно, че веганските и невеганските продукти се правели едновременно в една и съща среда и на една и съща маса. По този начин при производството неволно се смесвали продуктите с животински произход с растителните съставки. Било установено също, че служителите не разполагали с необходимата професионална подготовка. Един от тях бил изкарал само стандартен 4-часов курс за хигиенните норми при храните.

Според съдията от предварителното следствие, ако в етикета на продукта било написано, че съдържа следи от лактоза или нейните производни, момичето нямало да го консумира.

Случаят на Анна Белизарио е от 5 февруари 2023 г. Тогава тя отишла с приятеля си да вечеря в заведение за бързо хранене в центъра на Милано. Там продавали хамбургери за вегани. Младата жена посещавало мястото често. Никога обаче не била опитвала десерта тирамисун и онази вечер решила да си поръча.

Била сигурна, че в него не се съдържа мляко

или каквито и да било млечни продукти, към които била алергична. За това се уверила и в етикета, попитала и сервитьора. След само две лъжички от сладкиша обаче се почувствала зле и получила анафилактичен шок. Била приета веднага в болница, където изпаднала в кома, а след това починала.

Момичето страдало още от раждането си от алергична хиперчувствителност към млякото. В десерта тирамисун били открити негови следи още при първия химичен анализ. Прокурор на Милано разпореди веднага след това административен запор на няколко продукта. Полицията иззе 7 бурканчета от заведението, както и още 95 от производствения цех.

По-късно Министерството на здравеопазването реши да изтегли от търговската мрежа и от ресторантите цялото количество тирамисун. Призова и потребителите, които са го купили, да го върнат в магазините, срещу което ще бъдат обезщетени.

От последвалите изследвания, направени върху починалото момиче, се стигнало до извода, че страдало и от алергия към яйца. Следи от тях били открити и в подобен на майонеза сос, който се правел в същия цех. Той се използвал при веганските хамбургери, консумирани от Анна Белизарио.

Алергията, от която страдала, е на практика имунна реакция на организма срещу протеините в млякото. То е съставено от два основни протеина – казеин, който изгражда твърдата част на млякото, и суроватъчен протеин, изграждащ течната част (суроватката). Типичните алергични реакции започват почти веднага след консумирането на мляко или дори само на следи от мляко в някои продукти. Възможно е обаче реакцията да се забави и до няколко часа. Най-честите симптоми са стомашни болки, гадене и повръщане, диария, кожен обрив, затруднено дишане, подути устни, език и гърло. За да се предпазят от тези реакции, алергичните хора изключват напълно от менюто си млякото, млечните продукти и всички храни, съдържащи млечен протеин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar