Окръжният съд в Плевен уважи претенциите на Емил Димитров-син, във връзка с авторските права на песента „Моя страна, моя България“ и осъди разпространителя на преработения ѝ вариант под името

„Моя страна, моя Германия“ да заплати обезщетение и да спре публичното разпространение на видеозаписа ѝ.

На първа инстанция съдът постанови Кристофър Галовски от Кнежа да преустанови неправомерното изпълнение и разпространение на преработката на песента, да заплати на Емил Димитров-син сумата от 4000 лева – обезщетение за причинените му неимуществени вреди и още 1000 лева – обезщетение за имуществени вреди.

Емил Димитров-син каза за БНР, че е доволен от решението на съда, защото това е пример за всички, когато някой търси дивиденти за сметка на труда на авторите.

„Искам да благодаря на цялата общественост която взе присърце казуса и излезе с много българска реакция, защото тази песен е емблематична за България.

„Доволен съм, че съдът взе под внимание всички доказателства, назначи експертизи, постара се да вникне в проблема и по всички точки нямаме отхвърлен иск. Много пъти са ме питали за песни на Емил Димитров и чессто съм разрешавал безплатно. Ако беше искал разрешение аз щях да искам да чуя новия вариант и след като чуя новата версия, щях да кажа категорично не, независимо колко пари би бил дал. Ние вече имаме промяна на текста, смяна на неговото послание. Там се пее за Германия, там се пее, че България е зле. Това беше гавра“.

Решението може да се обжалва пред Великотърновски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar