Продължава делото срещу Николай Малинов за приготовление на шпионаж. То се разглеждаше от специализирания съд, но след неговото закриване, процесът продължава в Софийски градски съд.

Обвинителният акт срещу Николай Малинов е внесен в Специализирания наказателен съд на 23 юни 2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.
Миналият петък името на Николай Малинов попадна в актуализирания списък по глобалния закон „Магнитски“ от Държавният департамент на САЩ.
От там посочват, че Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“.
След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли, се казва в мотивите за наложените санкции по „Магнитски“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar