Лидерът на Кремъл Владимир Путин оправда оттеглянето на Русия от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заявявайки, че той е все по-пристрастен към политиката.

Според ТАСС днес в Деня на руските съдии и на среща на съдиите от арбитражните и военните съдилища и съдилищата с обща юрисдикция Путин е заявил, че „отделни решения на съда – ЕСПЧ – са с „откровено политически характер“, а напоследък това е придобило „нетърпим характер“. „Предразсъдъците и пристрастията, колкото и да са оправдани, във всички случаи са абсолютно неприемливи за съдебната система“, каза Путин.

Русия беше изключена от Съвета на Европа през март месец 2022 г., вследствие на което не е член на Европейската конвенция за правата на човека от септември месец. Въпреки това в Съда по правата на човека все още се разглеждат няколко хиляди дела срещу Москва. Москва вече обяви, че няма да се съобрази с решенията, а и прие федерални закони, според които решенията на ЕСПЧ, влезли в сила след 15 март 2022 г, не подлежат на изпълнение в Русия.

Руският президент Владимир Путин обясни, че Руската федерация е спряла да изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), тъй като те са политизирани, пристрастни и неприемливи.

Владимир Путин отбелязва, че „причините за подобна стъпка са очевидни“. „Някои решения на този съд са откровено политизирани“, а такава политизация е съществувала отдавна, но „напоследък тя просто е станала неприемлива“.

Освен това в процесуалното ни законодателство бяха внесени изменения относно преразглеждането на съдебни актове, постановени от руските съдилища въз основа на решения на ЕСПЧ“, заяви президентът. Той обръща внимание на факта, че „от процесуалните кодекси са изключени разпоредбите, според които решенията на ЕСПЧ са основание за преразглеждане на съдебните актове по отношение на нови или новооткрити обстоятелства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar