В истински прецедент се превърна казусът с кмета на Благоевград Румен Томов, който хем е с прекратени пълномощия, хем не е. За 3-4 дни общината си имаше временен кмет, а отстраненият е върнат на поста и пак управлява.

За първи път в България се стигна до ситуация, в която половин година след изборите общината се тресе от вълнения ще бъде ли свален кметът. Ще има ли предсрочни избори и кога. Съдебната сага продължава и днес с поредно заседание.

Покрай казуса „кметове с фирми“ десетина управници на села от страната вече окончателно са с прекратени пълномощия и ЦИК изпрати предложения до президента за насрочване на частични избори. Делата на още няколко обаче стоят на трупчета във ВАС заради искане на върховните съдии до Конституционния съд.

На 4 ноември м. г. балотажът в Благоевград бе спечелен от независимия Румен Томов, подкрепен от БСП. Той победи д-р Атанас Камбитов от ГЕРБ, който дотогава бе два мандата кмет. Гласовете за всеки от тях бяха 18 639 срещу 13 494.

Загубилият изборите Камбитов подаде сигнал до ОИК за нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация от страна на новия кмет. Съгласно прословутия „член за фирмите“ – чл. 41 от закона, кметът не може да извършва търговска дейност, да бъде управител, прокурист и др., да участва в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. В едномесечен срок след избирането си трябва да предприеме действия за прекратяване на дейността на фирмите и за освобождаването му от заеманата длъжност, както и да уведоми председателя на общинския съвет и ОИК.

Точно пет дни след като изтече едномесечният срок, Камбитов направил справка в Търговския регистър и

на шестия ден

подаде сигнал

до ОИК, че наследникът му не е заличил ЕТ „Румен Томов-Алма -ЕМ“. Той поиска ОИК предсрочно да прекрати пълномощията на Томов.

На 20 декември 2019 г. ОИК отказа да направи това. Четири партии, сред които и ГЕРБ, обаче обжалваха решението на комисията в административния съд в Благоевград и на 22 януари 2020 г. то бе отменено като незаконосъобразно. Съдия Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС, бе категоричен, че

едноличната

фирма на кмета

не е заличена

в срок

и Томов трябва да бъде отстранен. Решението на Благоевградския съд бе обжалвано пред ВАС, а на 16 април 2020 г. върховните съдии отхвърлиха жалбата. Те бяха категорични, че кметът е заличил ЕТ, но това е станало десетина дни след крайния срок. Томов прехвърлил фирмата на сина си в срок и искал да заличи старата, но се получила техническа грешка. Пълномощникът му пропуснал да попълни в документите графата „заличаване на търговеца“, затова на 11 декември е подал нова молба за отстраняване на грешката и заличаване на ЕТ. Съдиите приемат това обяснение за логично, житейски и правно обосновано. Категорични са, че кметът е искал да прекрати търговската дейност, след като е прехвърлил фирмата си. Въпреки това обаче законът не дава възможност да се преценява дали нарушението е случайно и неволно и затова ВАС постанови, че законът е нарушен.

Така в ОИК се получи писмо от съда, с което се указва на комисията да гласува наново и да изпълни влезлия в сила съдебен акт. На 28 април ОИК направи точно това – гласува за свалянето на кмета и прати документи в общинския съвет, за да се избере временен кмет. Само за няколко дни – от 30 април до 7 май, в кметския стол седна зам.-кметът Ясен Попвасилев. Румен Томов обжалва решението на ОИК в административния съд в Благоевград и поиска спиране на предварителното изпълнение. И на първа инстанция съдът го направи. Прие, че ако бъде отстранен предварително, преди да се реши делото по същество, това би нанесло непоправима вреда за Томов – загуба на кметския статут, на възнаграждение.

Ако се отстрани

предварително от

поста, ще се

засегнат и

правата на

избралите го

хора, ще се наруши публичният интерес.

Това възстановяване на кметския пост, докато се реши спорът по същество, не е окончателно и може да се обжалва във ВАС. Въпреки това то се изпълнява незабавно и Томов отново е в кметския кабинет.

Делото по същество трябваше да тръгне на 7 май, но се оказа, че Томов не е редовно призован, и се отложи за днес.

Дали съдебната въртележка отново ще мине през Благоевградския съд до ВАС, тепърва ще се разбере.

Други десетина кметове на села от цялата страна изгоряха по „члена с фирмите“. На 5 май ЦИК изпрати до президента предложение за насрочване на частични избори за кметове на Медовина, Водица, Кралево, Острец, Изворище, Славяново и др., както и за общински кмет на Стрелча.

В същото време по аналогично дело за кмета на община Ветово друг състав на ВАС установи несъответствие на алинея 3 от чл. 41 от Закона за местното самоуправление с текстове от конституцията. Спря производството и внесе искане да се обяви за противоконституционна разпоредбата от закона. Съдиите смятат, че при разглеждане на всеки казус за незаличена фирма на кмет трябва

да има

индивидуален

подход, да се

установят

причините,

поради които това не е станало, и дали са основателни. Сега съдът само установява факти, но не прави проверка защо се е стигнало до нарушението, съзнателно ли е, или не, чия е вината или пък е неволна грешка.

Във ВАС останаха да висят делата по „члена с фирмите“ за кметовете на община Ветово, с. Коларово, с. Смирненски и с. Копринка. Те бяха спрени преди дни, защото от решението на Конституционния съд ще зависи изходът им.

Дали благоевградският съд ще даде ход на делото срещу кмета, или ще го спре до решаване на казуса в КС, ще се разбере днес.

В града вече има много мераклии да се явят на нови избори, спрягат се различни имена на евентуални кандидати, други пък дори „определиха“ дата за избори през юни. Вероятно ще останат разочаровани, че казусът няма да се реши толкова бързо и ще се наложи да изчакат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar